Is er sprake van erfelijke haaruitval?

 In Nieuws

Het kan behoorlijk schrikken zijn, als je voor het eerst ziet dat je last hebt van haaruitval. Heb je kort geleden voor het eerst gezien dat je haaruitval hebt of is hier al langer sprake van? En indien jij onder één van deze twee groepen valt, is er dan sprake van erfelijke haaruitval of is er wellicht iets anders aan de hand? Haaruitval kan namelijk diverse oorzaken hebben.

Erfelijke haaruitval?

Erfelijke haaruitval?

Wat is erfelijke haaruitval?

Eigenlijk zegt het woord het al. Als er sprake is van erfelijke haaruitval, is er sprake van een genetische aanleg om kaal te worden. De boosdoener is het mannelijk hormoon testosteron, dat wordt omgezet in DHT. DHT zorgt er voor dat de haarwortel langzaam, maar zeker verschrompelt. In eerste instantie zal de haargroeicyclus verkort worden. De haar groeit hierdoor steeds minder sterk terug. Uiteindelijk kan hierdoor kaalheid ontstaan. Vaak is deze vorm van haaruitval te herkennen aan een bepaald patroon. Heb je last van inhammen, een terugtrekkende haarlijn en/of een kalende kruin? Dan is de kans groot dat er sprake is van de erfelijke variant van haaruitval.

Wat zijn andere oorzaken van haaruitval?

Naast erfelijke haaruitval kan haaruitval ook op diverse andere manieren veroorzaakt wordt. Denk hierbij aan:

  • Haaruitval door een haarziekte.
  • Haaruitval door de behandeling van kanker.
  • Haaruitval door problemen met de schildklier.
  • Haaruitval door een slechte conditie van de hoofdhuid.
  • Haaruitval door roken.
  • Haaruitval door een tekort aan bepaalde essentiële voedingsstoffen.

De oorzaak van de haaruitval kan je op diverse manieren vast laten stellen. Dit kan onder andere worden gedaan door de huisarts of een dermatoloog. Meestal kan dit aan de hand van het patroon van de haaruitval worden gezien. Soms is er echter ook onderzoek nodig om de exacte reden van de haaruitval vast te stellen.

Welke behandelingen zijn er voor erfelijke haaruitval?

Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende manieren om erfelijke haaruitval te behandelen. De bekendste behandelingen zijn:

Wat past het beste bij jou? Wij kunnen advies geven over de verschillende methoden tegen haaruitval. We nodigen je graag uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Op de website van onze samenwerkingspartner de Nederlandse Haarstichting kan je ook veel interessante informatie vinden over haaruitval.

Recent Posts