Haaruitval door stress?

 In Nieuws

We horen het vaak, haaruitval door stress? Ervaar je haaruitval en denk je dat de oorzaak hiervan stress is? Haaruitval is mogelijk wat gecompliceerder dan je in eerste instantie verwacht. In dit artikel wordt uitgelegd wat de oorzaken van haaruitval kunnen zijn. Daarnaast wordt uitgelegd wie de oorzaak van haaruitval kan vast stellen en wat er eventueel kan worden gedaan als u door stress haaruitval lijkt te krijgen.

Haaruitval door stress?

Haaruitval door stress?

Diverse oorzaken van haaruitval

Wanneer iemand last krijgt van haaruitval, wordt vaak de vuistregel gebruikt dat dit in ongeveer 95 procent van de gevallen komt door erfelijke haaruitval. De overige 5 procent komt door bijvoorbeeld (haar)ziekten, tekort aan bepaalde voedingsstoffen, medicijngebruik of problemen met de schildklier.

Indien je last hebt van erfelijke haaruitval, zijn er echter een aantal zaken die het proces kunnen versnellen. Veelvuldig roken en ernstige stress zijn hier 2 voorbeelden van. Als j dus gevoelig bent voor erfelijke haaruitval, is haaruitval door stress dus vaak niet de enige oorzaak. Stress kan haaruitval echter wel versnellen. Daarnaast heeft stress ook diverse andere negatieve invloeden op het lichaam. Het is bijvoorbeeld ook bekend dat stress diverse haarziekten kan triggeren.

Haaruitval door stress?

Alleen haaruitval door stress komt dus eigenlijk zelden voor. Heb je haaruitval en ervaar je gedurende een langere periode heftige stress? Dan is het mogelijk dat deze stress de haaruitval versnelt.

De oorzaak van haaruitval laten vast stellen

Er zijn verschillende manieren om haaruitval vast te stellen. De meest gangbare manier is een bezoekje brengen aan de huisarts of dermatoloog. Deze specialisten kunnen onderzoek doen, een zogenaamd trichogram. Het is op basis van het haaruitval patroon echter ook vaak mogelijk om vast te stellen of er sprake is van erfelijke haaruitval. Bij mannen openbaart zich dit vaak met inhammen, een kale kruin en/of een terugtrekkende haarlijn. Bij vrouwen wordt het haar bovenop het hoofd vaak dunner, ook wel diffuse haaruitval genoemd.

Haaruitval door stress voorkomen?

Regelmatig komt de vraag binnen hoe haaruitval door stress voorkomen kan worden. De manier om stress terug te dringen is vaak lastiger dan het klinkt. Om stress te verminderen moet de stressfactor worden weggenomen. We begrijpen natuurlijk dat dit vaak erg lastig gaat. Stress kan worden veroorzaakt door werk, in de persoonlijke sfeer en talloze andere zaken. Als de stressfactor niet kan worden weggenomen, is het belangrijk dat je probeert de stress te verminderen. Sommige mensen kiezen voor yoga, voor meditatie of simpelweg een dagelijkse wandeling door het bos. Wat voor jou het belangrijkste is, kan je voor jezelf onderzoeken.

Haaruitval door stress behandelen?

Wanneer je haaruitval door stress wilt behandelen, zijn er verschillende behandelingen die een uitkomst zouden kunnen bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan haargroeimiddelen, micro haar pigmentatie of een haartransplantatie. De MHP kliniek is gespecialiseerd in de MHP behandeling. Op de website van onze samenwerkingspartner de Nederlandse Haarstichting kan je ook veel interessante informatie vinden over haaruitval.

Recent Posts