Micro haar pigmentatie wordt ook wel scalp pigmentatie genoemd. Deze innovatieve behandeltechniek is beschikbaar voor iedereen die in meer of mindere mate last heeft van haarverlies en kaalheid, zowel mannen als vrouwen. Het resultaat is direct zichtbaar en je kunt kiezen voor onder meer het opvullen van de haarlijn, het verhullen van mogelijke littekens of een zogenaamde shaven look.

Scalp pigmentatie geeft je een natuurlijke look

Je hoeft niet langer rond te lopen met dunner wordend haar en/of ontsierende kale plekken op je hoofdhuid. Scalp pigmentatie is een uitstekend alternatief voor de bekende haartransplantatie en vrijwel iedereen komt in aanmerking voor een behandeling, ook als er sprake is van een vergevorderde kaalheid. De behandeling zorgt voor een optisch vollere haardos en een jonger uiterlijk.

Scalp pigmentatie.

Scalp pigmentatie.

Wat houdt scalp pigmentatie precies in?

Scalp pigmentatie is een verfijnde behandelmethode waarbij met behulp van een fijne naald pigment in de bovenste huidlaag wordt aangebracht. Door dit te doen wordt het uiterlijk van een zogenaamde shaven look gecreëerd. Het ideale van de techniek is dat het toegepast kan worden bij zowel haar dat pas begint met dunner worden als pleksgewijze kaalheid en gevorderde kaalheid. De pigment stippen geven een optische illusie weer en zijn niet van echt haar te onderscheiden. Juist omdat het zo’n verfijnde techniek is, is het een absoluut precisiewerk waarvoor je meerdere uren op een (lig)bank plaatsneemt.

Hoe ziet een scalp pigmentatie behandeling er uit?

Voorafgaand aan de behandeling vindt er altijd een eerste gesprek plaats, waarin je al je vragen kunt stellen. De behandelaar zal de tijd nemen om uit te leggen hoe de behandeling precies verloopt en wat je er van kan en mag verwachten. Aan de hand van praktijkvoorbeelden kun je voor en na foto’s van een behandeling zien. Als je na het intake gesprek besluit om voor een behandeling te kiezen dan is het intake gesprek volledig gratis.

Scalp pigmentatie is géén chirurgische ingreep en de behandeling is nagenoeg pijnloos. Het is overigens mogelijk om voor de behandeling de hoofdhuid te behandelen met een verdovende crème. Als je tegen de behandeling opziet geef dat dan gewoon aan. De behandelend specialist kan hier dan rekening meehouden en je wordt nog beter op je gemak gesteld. Je gaat voor het best haalbare resultaat en daarom zijn zowel concentratie als een ontspannen gevoel van groot belang bij scalp pigmentatie. Afhankelijk van het aantal hoofdzones dat behandelt wordt en de mate van kaalheid zijn er gemiddeld één tot maximaal vier behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.

Kosten van een scalp pigmentatie behandeling

De exacte kosten van een MHP behandeling lopen fors uiteen. Bij het bepalen van de kosten wordt er onder meer gekeken naar het aantal zones van je hoofdhuid dat behandeld wordt, het aantal behandelingen dat nodig is en de benodigde voor- en nazorg. Steeds vaker verschijnen er combinatie pakketten die qua prijsstelling vaak meer interessant zijn dan op zich staande behandelingen. Zo kun je er op letten of de prijs voor een eerste nabehandeling is inbegrepen en welk soort pigment precies wordt gebruikt. De duurste aanbieder hoeft niet altijd de beste te zijn en het is ook zeker niet gezegd dat de gebruikte pigmenten van de meest voordelige kliniek al snel van kleur veranderen. Naast de prijs is het ook van belang dat je jezelf goed voelt bij een behandelaar. Vertrouwen is bij een behandeling belangrijk.

Kies voor professionele deskundigheid

Scalp pigmentatie is niet het onderwerp waar je dagelijks mee bezig bent en waar je alle ins en outs van kent. Het is vaak een drempel die je moet nemen om naar een kliniek en/of een behandelaar te stappen om een oplossing voor je kaalheid te zoeken. Vooraf heb jezelf al vaak op meerdere manieren informatie ingewonnen over de scalp pigmentatie behandelingen en wat dit voor jou zou kunnen betekenen. Even online zoeken levert je een schat aan informatie op. Deze informatie bestaat uit zowel kliniek beoordelingen als ervaringsverhalen van mensen die je reeds zijn voorgegaan met een behandeling. Juist omdat MHP iets anders is dan het dagelijkse broodje dat je bij de bakker op de hoek van de straat koopt is het belangrijk dat je een weloverwogen keuze voor een kliniek maakt. Neem altijd eerst een kijkje en vraag of je de behandelkamer mag zien. Natuurlijk spelen ervaringen van anderen mee, maar het kan helpen door iets met eigen ogen te zien. Lees altijd met een open blik en vergelijk de verschillende aanbieders met elkaar. Door goed te vergelijken en af te gaan op je gevoel weet je vaak zeker dat je kiest voor een professionele haar- en/of schoonheidskliniek waar je ook voor de nodige nazorg welkom bent.

Scalp pigmentatie FAQ – veelgestelde vragen

Bepaalde vragen over scalp pigmentatie komen geregeld terug. We hebben de meest voorkomende vragen hieronder voor je opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.
Scalp pigmentatie FAQ – veelgestelde vragen

Bepaalde vragen over scalp pigmentatie komen geregeld terug. We hebben de meest voorkomende vragen hieronder voor je opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.

1. Wat is scalp pigmentatie?

Scalp pigmentatie is een oplossing voor haaruitval en kaalheid. De techniek wordt toegepast met behulp van gekleurde pigmenten die in je hoofdhuid worden aangebracht. Hierdoor ontstaat het idee van natuurlijke haarstoppels. Scalp pigmentatie wordt toegepast bij mannen en vrouwen. Je kunt voor scalp pigmentatie kiezen om je haardos optisch te verdichten, maar ook om bij volledige kaalheid een zogenaamde shaven look te creëren.

2. Hoe wordt scalp pigmentatie uitgevoerd?

Scalp pigmentatie is een niet chirurgische behandeling, waarbij gebruikt wordt gemaakt van verfijnde apparatuur. Tijdens een behandeling wordt gekleurd permanent pigment in je hoofdhuid ingebracht. Dit gebeurt met een ultradunne naald. Hierdoor lijkt het aangebrachte pigment net op lichaamseigen haarstoppels. Voor de behandeling heeft een intakegesprek plaatsgevonden, waarin onder meer is aangegeven hoeveel hoofdzones behandeld zullen worden. De duur van de behandeling hangt daarvan af. Het is een langdurige ingreep, waarbij je rekening moet houden met een behandelduur tussen 6 en 8 uur. Er zijn doorgaans 3 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.

3. Ben ik geschikt voor scalp pigmentatie?

Mannen en vrouwen die last hebben van haarverlies en kaalheid, zijn geschikte kandidaten voor scalp pigmentatie. De behandeling dient om een dunner wordende haardos optisch te verdichten, kale plekken te camoufleren en een kaal hoofd een verzorgde shaven look te geven. Scalp pigmentatie is geschikt voor een grote groep mensen, waaronder alopecia areata patiënten. Overweeg je een scalp pigmentatie? Bespreek dit voornemen dan altijd en indien van toepassing, eerst met de behandelend specialist.

4. Wat kan ik verwachten na een scalp pigmentatie behandeling?

De ingreep zelf is een langdurige, arbeidsintensieve behandeling. Je kunt echter kort na afloop van de scalp pigmentatie behandeling de kliniek verlaten. Door het aanbrengen van de pigmenten kan de behandelde huid rood zijn en lichte zwellingen vertonen. Optimale resultaten worden bereikt door de huid voldoende rust te gunnen. Je ontvangt van de MHP-specialist tips en verzorgingsadviezen. Zowel de roodheid als de zwellingen verdwijnen vanzelf in de dagen en weken na de behandeling. Doorgaans is de huid binnen een week tot tien dagen hersteld.

5. Welke resultaten kan ik van scalp pigmentatie verwachten?

Afhankelijk van het aantal hoofdzones dat behandeld wordt zijn er doorgaans meerdere behandelsessies nodig om een optimaal resultaat te bereiken. Je hebt direct na de eerste behandeling resultaten. Na de tweede behandelsessie wordt bij de meeste mensen het resultaat al goed zichtbaar. De derde behandeling is vaak meer als touch-up bedoeld. Resultaten verschillen per persoon, het kan voorkomen dat iemand een extra behandeling nodig heeft, terwijl bij een ander het resultaat na de tweede behandelsessie optimaal is.

6. Hoeveel scalp pigmentatie behandelingen heb ik nodig?

Niet iedereen die een scalp pigmentatie behandeling ondergaat, wordt aan hetzelfde aantal hoofdzones behandeld. Het aantal behandelingen dat iemand nodig heeft om een optimaal resultaat te bereiken, is doorgaans 3 behandelingen. Tijdens het intakebesprek bij de MHP-specialist wordt je hoofdhuid bekeken en kan een vrij nauwkeurige inschatting gemaakt worden van het aantal benodigde behandelingen. Doorgaans zijn 2 tot 3 behandelingen nodig, voordat het gewenste resultaat wordt bereikt.

7. Is scalp pigmentatie een pijnlijke behandeling?

Pijn is voor iedereen anders. Als je gevoelig bent met een lage pijngrens, kan de hoofdhuid voor de behandeling worden ingesmeerd met een verdovende crème en kun je pijnstillers nemen. Op een schaal van 1 tot 10 wordt de pijn van scalp pigmentatie tussen 3 en 5 ervaren. Vaak is het gevoel dat wordt waargenomen ook geen echte pijn, maar meer een gevoel van irritatie. Pijngevoel bij scalp pigmentatie verschilt ook van de hoofdzone die behandeld wordt.

8. Kan ik het resultaat van scalp pigmentatie beïnvloeden?

Je hoofdhuid heeft na een scalp pigmentatie tijd nodig om te herstellen. De aangebrachte pigmenten worden door het lichaam als ‘vreemde stoffen’ beschouwd. Het is normaal dat door de huidvernieuwing sommige pigmenten minder goed aanslaan dan de anderen. Daarom zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal resultaat te kunnen bereiken. De MHP-specialist zal je tips en adviezen meegeven die de resultaten positief kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk om de adviezen op te volgen. Was de behandelde huid de eerste 48 tot 72 uur na de ingreep niet en vermijd krabben aan korstjes die ontstaan. Vermijd blootstelling aan het zonlicht en/of zonnebank. Gebruik een crème met hoge SPF factor. Voor een goed herstel stel je zware lichamelijk arbeid en intensief sporten tot een week na de behandeling uit.

9. Welke voordelen heeft scalp pigmentatie?

Scalp pigmentatie is een behandeling tegen haaruitval en kaalheid die geschikt is voor een brede groep mensen. Zelfs bij vergevorderde kaalheid kan een behandeling worden toegepast. Het is een niet chirurgische ingreep, waarbij geen verdovingsmiddelen worden gebruikt en waarbij de huid niet hoeft te worden gehecht. Herstel na een scalp pigmentatie behandeling verloopt doorgaans vlot en de eerste resultaten zijn direct na de behandeling zichtbaar. In vergelijking met bijvoorbeeld een haartransplantatie is scalp pigmentatie een uiterst betaalbare behandeling.

10. Kan scalp pigmentatie gecombineerd worden met een andere behandeling tegen haaruitval?

Je kunt uiteraard verschillende oplossingen bij haaruitval proberen. Overleg altijd met een (huis)arts of MHP-specialist wat de mogelijkheden zijn in jouw specifieke situatie. De permanente pigmenten die worden aangebracht, geven direct vanaf de eerste behandeling zichtbaar resultaat. Scalp pigmentatie is daarmee een van de betere niet-chirurgische behandelingen die de combinatie met andere alternatieven overbodig maakt.

11. Ik heb een FUT-haartransplantatie litteken, kan dit met scalp pigmentatie gecamoufleerd worden?

Ja, scalp pigmentatie is een ideale oplossing voor het camoufleren van littekens die onder meer zijn ontstaan door een haartransplantatie. De pigmenten die worden aangebracht, verbergen het ontsierende litteken.

12. Hoe lang duurt een scalp pigmentatie behandeling?

Scalp pigmentatie is een langdurige behandeling, waarbij de pigmenten een voor een worden aangebracht. Afhankelijk van het aantal hoofdzones dat wordt behandeld, kan een behandelsessie 6 tot 8 uur duren. Complexe en uitgebreide scalp pigmentatie behandelingen kunnen soms zelfs over meerdere behandeldagen worden verdeeld.

13. Moet mijn haar geschoren worden voor een scalp pigmentatie behandeling?

Mannen die voor scalp pigmentatie kiezen, wordt gevraagd voor de behandeling het haar te millimeteren. Zo kan een MHP-specialist het beste zien hoe de kleur van de lichaamseigen haarstoppels is. Vind je het zelf te moeilijk om je haar af te scheren? Dit kan ook gebeuren kort voor aanvang van de behandeling in de MHP kliniek. Vrouwen die een scalp pigmentatie behandeling ondergaan hoeven het haar niet af te scheren.

14. Wat zijn de kosten voor scalp pigmentatie?

Nederland kent een aantal klinieken waar scalp pigmentatie wordt aangeboden. Hierdoor lopen de tarieven behoorlijk uiteen. Scalp pigmentatie is een vrij kostbare behandeling waarbij de prijs hoofdzakelijk wordt bepaald door het aantal hoofdzones dat je laat behandelen. De MHP kliniek hanteert competitieve tarieven die variëren tussen € 590 en € 2.295. Het tarief dat voor jou van toepassing is, kan tijdens een intakegesprek worden geadviseerd. Dit hangt naast de verschillende hoofdzones af van het aantal behandelsessies.

15. Worden de kosten van scalp pigmentatie vergoed?

Zorgverzekeraars vergoeden de kosten van scalp pigmentatie niet standaard. De basisverzekering heeft nauwelijks mogelijkheden voor een vergoeding. Als je haaruitval een gevolg is van een ongeluk of brandwonden, kan soms een gedeeltelijke vergoeding worden toegezegd. Hiervoor dien je wel aan voorwaarden te voldoen en diverse verklaringen bij de verzekeraar te kunnen overleggen. Daarnaast zijn er bij enkele verzekeraars uit de aanvullende zorgverzekeringen mogelijkheden voor een vergoeding. Welke mogelijkheden jouw zorgverzekering heeft staat vermeld in de polisvoorwaarden.

16. Kan ik een behandeling in termijnen betalen?

De MHP kliniek werkt samen met Cosmetic Finance, een kredietverstrekker. Als je een scalp pigmentatie overweegt, maar de kosten niet in een keer kunt missen is het mogelijk om contact op te nemen met de kredietmaatschappij. Je hebt dan de mogelijkheid om een persoonlijke lening af te sluiten, waardoor je de gewenste behandeling kunt ondergaan. Je betaalt het bedrag van de lening in maandelijkse termijnen af aan de kredietverstrekker. Uiteraard betaal je ook rentekosten.

17. Welke risico’s heeft scalp pigmentatie?

Scalp pigmentatie behoort tot één van de meest veilige cosmetische behandelingen. Toch kunnen, net als bij iedere andere ingreep, complicaties optreden. Naast roodheid en mogelijk lichte zwellingen bestaat de kans op infecties. In enkele gevallen doet zich toch een allergische reactie voor op de gebruikte pigmenten. De kans op allergische reacties kan worden verkleind door vooraf een proefstukje uit te laten voeren.

18. Wanneer kan ik weer aan het werk?

Geadviseerd wordt om het de eerste 48 tot 72 uur na een scalp pigmentatie behandeling rustig aan te doen. Geef je hoofdhuid tijd om te herstellen. Lichamelijk zware arbeid kun je beter een volledige week niet uitvoeren. Daarna kun je je gewone dagelijkse werkzaamheden en activiteiten weer oppakken zoals je dat gewend was. Het is ook belangrijk om intensief sporten (en veel zweten) de eerste week na de behandeling te vermijden. Ga ook niet naar het zwembad en/of sauna. Dit zou een nadelig effect kunnen hebben op het resultaat.

19. Zijn de resultaten van scalp pigmentatie natuurlijk?

De kleur van het pigment dat wordt gebruikt, stemt zoveel mogelijk overeen met je natuurlijke haarkleur. Op deze manier worden uiterst natuurgetrouwe resultaten bereikt. Iemand die niet weet dat je scalp pigmentatie hebt ondergaan, zal het verschil met echte haarstoppels niet zien.

20. Kan de kleur van het pigment persoonlijk worden afgestemd?

Zeker. Het bepalen van de kleur is een cruciaal onderdeel van het uiteindelijke resultaat. MHP Kliniek heeft ruime ervaring met het bepalen van de kleur die het beste past bij je natuurlijke haarkleur.

21. Hoe kan ik mijn haarlijn bepalen?

Als je niet helemaal zeker bent over de vorm en/of stijl van je haarlijn, dan zal de MHP specialist je hierin adviseren. De mooiste resultaten worden bereikt als je kiest voor een haarlijn met een natuurlijke vorm die past bij je gezicht en leeftijd. Met behulp van een was potlood kan een haarlijn worden getekend. Zo krijg je een beter idee van de mogelijkheden.

22. Kan de kleur van scalp pigmentatie verkleuren net zoals bij een tatoeage?

Bij een tatoeage wordt gebruik gemaakt van andere inkt en een andere behandeltechniek dan bij scalp pigmentatie. Pigment dat bij micro haar pigmentatie wordt gebruikt, wordt in een andere huidlaag aangebracht. Met het verstrijken van de jaren kan het pigment vervagen of wat lichter worden. Verkleuren doet het echter niet. Als het pigment vervaagt, kun je kiezen voor een nabehandeling of een touch-up.

23. Zijn de resultaten van scalp pigmentatie blijvend?

Scalp pigmentatie heeft veel weg van permanente make-up. De resultaten van een behandeling blijven gewoonlijk 4 tot 6 jaar mooi. Na deze tijd kunnen de kleuren vervagen. Met een eenvoudige touch-up behandeling kunnen de resultaten bijgewerkt worden. Het is een behandeling waarbij de kleuren blijvend zijn. Om langer van het resultaat te genieten, krijg je verzorgingstips en adviezen van de behandelend MHP specialist.

24. Werkt scalp pigmentatie in combinatie met grijs haar?

Ja, ook met grijs haar kun je profiteren van de scalp pigmentatie behandeling. Mannen die voor een behandeling kiezen wordt altijd gevraagd om het haar voor de behandeling kort te scheren. Als dit is gebeurd, valt grijs haar niet meer op als grijs haar, omdat de haarwortel vaak iets donkerder is. Je haar ziet er alleen grijs uit als het groeit en langer wordt. Er wordt gewerkt met een grijsachtig pigment, dat kan worden aangepast om beter te mengen met lichtere haarkleuren. De behandeling wordt toegepast met een lichtere verdunning, die geschikt is om met grijs haar te mengen en waarvan de resultaten uitstekend zijn.

25. Ik heb een licht huidtype. Kan scalp pigmentatie bij mij worden toegepast?

Ja. Het is prima mogelijk om de kleur van het pigment af te stemmen op je huidskleur. Het maakt daarbij niet uit of je blank, licht getint, donker of Aziatisch bent. Scalp pigmentatie kan op iedere huidskleur worden afgestemd.

26. Kan ik Minoxidil of Finasteride na scalp pigmentatie blijven gebruiken?

Finasteride kan gewoon gebruikt worden. Dit zowel voor, tijdens als na de scalp pigmentatie behandeling. Het gebruik van Minoxidil is anders. Minoxidil bevat alcohol en werkt bovendien bloedverdunnend. Alcohol kan een negatief effect hebben op het aangebrachte pigment en de huid die pas behandeld is. In overleg met de MHP specialist kan je Minoxidil indien gewenst eventueel na een bepaalde periode weer voorzichtig gebruiken. Begin na een scalp pigmentatie nooit op eigen initiatief met het gebruik van Minoxidil.

27. Hoe kies ik een MHP specialist die bij mij past?

Om een goed resultaat te behalen, is het belangrijk dat je ontspannen en met vertrouwen aan de behandeling kunt beginnen. Heb je geen of weinig vertrouwen in degene die de behandeling bij jou uitvoert? Kijk dan verder. Ga naar verschillende klinieken voor een intakegesprek en let daarbij op de manier waarop je wordt ontvangen. Worden je vragen naar tevredenheid beantwoord? Heb je een positief gevoel over de behandelend specialist?

28. Kan ik na de scalp pigmentatie behandeling een hoed dragen?

Ja. De eerste dagen na de behandeling kan je huid rood verkleurd en licht gezwollen zijn. Je kunt dit camoufleren met een hoed, muts of petje zonder dat dit nadelige effecten heeft op het eindresultaat. Let op dat het hoofddeksel wel schoon is.

29. Is scalp pigmentatie geschikt bij lang haar?

Veel vrouwen die te maken hebben met ongewenste haaruitval en een dunner wordende haardos, zoeken daarvoor een passende oplossing. Scalp pigmentatie kan de haardos optisch voller maken. Als vrouw hoef je je haar niet eerst te millimeteren, voordat het pigment wordt aangebracht. De ingreep wordt met de nodige zorg en uiterste precisie uitgevoerd, waarbij gewerkt wordt met een pigment dat qua kleur overeenkomt met je eigen natuurlijke haarkleur.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen bij de MHP kliniek?

We ontvangen je graag voor een kennismakingsgesprek. Wil je na het lezen van de tekst ‘scalp pigmentatie’ een gratis en vrijblijvend consult bij ons inplannen? Dit kan onder andere via het contactformulier. Tijdens het consult kan je jouw wensen voorleggen en eventuele vragen stellen. Er wordt direct een offerte op maat gemaakt, zodat je ook op de hoogte bent van de kosten van de behandeling. Het is ook mogelijk om foto’s te sturen via WhatsApp (+31648563069) of via de mail (info@mhpkliniek.nl), om binnen 1 werkdag advies en een prijsindicatie te ontvangen.

30. Wordt scalp pigmentatie bij minderjarigen toegepast?

Nee, in principe worden alleen mensen van 18 jaar en ouder behandeld. Scalp pigmentatie kan ook op latere leeftijd toegepast worden. Jongeren kunnen eventueel na een schriftelijke goedkeuring van ouders en/of verzorgers behandeld worden. Bijkomende voorwaarde is dat de ouders en/of verzorgers bij de behandelsessies aanwezig zijn.

31. Kan ik een medische indicatie krijgen voor scalp pigmentatie?

Micro haar pigmentatie wordt zelden om medische redenen toegepast en een medische indicatie wordt alleen in uitzonderlijke gevallen verstrekt. Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies kan uw huisarts of behandelend specialist u hier meer over vertellen.

32. Wordt scalp pigmentatie uitgevoerd bij een actieve huidinfectie?

Nee, als je op het moment van de MHP behandeling last hebt van een actieve en/of instabiele huidinfectie of huidaandoening dan wordt de behandeling uitgesteld naar een later tijdstip.

33. Kan het pigment verwijderd worden?

Ja, je kan het pigment laten verwijderen. Dit kan met een laserbehandeling. Houd er rekening mee dat je meerdere laserbehandelingen nodig hebt om het pigment volledig te laten verwijderen. Je kunt ook wachten tot het pigment op natuurlijke wijze door het lichaam wordt afgebroken.

34. Is veel zweten van invloed op scalp pigmentatie?

Voornamelijk de eerste dagen is het belangrijk om de hoofdhuid zoveel mogelijk te ontzien. Veel zweten kan er toe leiden dat het pigment versneld wordt afgebroken.

35. Heb ik direct resultaat?

Ja, al na de eerste behandelsessie zie je resultaat. In de dagen na de behandeling neemt de intensiteit van het pigment af, ook wordt een klein percentage afgebroken. Tijdens de 2e behandelsessie wordt het resultaat verfijnd. De 3e sessie dient bij de meeste mensen als touch-up. In uitzonderlijke gevallen heeft iemand meer behandelingen nodig om een mooi resultaat te bereiken.

36. Kan een touch-up met een andere kleur pigment worden uitgevoerd?

Ja, je kunt de kleur van het pigment laten wijzigen. Zoals ook je natuurlijke haarkleur in de loop van jaren verandert, kun je daar het pigment op af laten stemmen.

37. Kan ik een enkele kale plek op laten vullen?

Ja, een MHP behandeling wordt volledig op maat samengesteld. Je kunt 1 hoofdzone laten behandelen, maar je kunt er ook voor kiezen om een uitgebreide MHP behandeling toe te laten passen. De MHP specialist zal je adviseren over de mogelijkheden die bij je passen.

38. Kan ik een proefstukje toe laten maken?

MHP Kliniek werkt uitsluitend met hypoallergene semipermanente pigmenten. Je kunt, bij angst voor een allergische reactie, eerst een proefstukje laten aanbrengen. Blijft een reactie van de huid uit, dan kun je veilig de MHP behandeling laten uitvoeren.

39. Moet ik de eerste nacht zittend slapen?

Nee, je kunt gewoon slapen zoals je dat normaal ook doet. Eventueel kun je een extra hoofdkussen gebruiken. Zorg ervoor dat je slaapkamer niet te warm is, zodat je ’s nachts niet zweet.

40. Moet ik na een MHP behandeling speciale shampoo gebruiken?

Nee, kies voor een milde verzorgende shampoo. Weet je niet of je eigen shampoo geschikt is? De MHP specialist kan je adviseren.