Micro haar pigmentatie wordt ook wel tricopigmentatie of micro hair pigmentation genoemd. Drie benamingen voor een unieke behandeling die ervoor zorgt dat je haar optisch vermeerderd. Door gebruik te maken van biologische pigmenten wordt het haarstoppel effect gecreëerd. Dit resulteert in een goed ogende shaven look en kale plekken vallen niet langer op.

Tricopigmentatie ook voor de verhulling van littekens

Heb je eerder een haartransplantatie ondergaan en vind je dat de FUT littekens teveel aanwezig zijn? Dan kun je met behulp van een tricopigmentatie behandeling de littekens uitstekend laten verhullen. Het resultaat is natuurlijk en bovendien vallen littekens niet langer op. Daarmee is een tricopigmentatie behandeling een prima oplossing voor beginnende én een vergevorderde kaalheid. De behandeling wordt zowel bij mannen als vrouwen toegepast en juist omdat er gewerkt wordt met hypoallergene pigmenten komen bijwerkingen en complicaties slechts in een enkel geval voor.

Tricopigmentatie.

Tricopigmentatie.

Kom ik in aanmerking voor een tricopigmentatie behandeling?

Micro haar pigmentatie behandelingen kunnen bij een grote groep mensen worden uitgevoerd. De meeste tricopigmentatie’s worden uitgevoerd in of bij:

• Volledige kaalheid, als je niet in aanmerking komt voor een haartransplantatie omdat het donorgebied te klein of onvoldoende is.
• Je graag een vollere stoere shaven look wilt hebben in geval van beginnende kaalheid.
• Dit om de haardichtheid te vergroten. Dit kan ook na een haartransplantatie het geval zijn. Door de tricopigmentatie behandeling toe te passen wordt het zichtbare contrast tussen huid en haar minder zichtbaar en krijg je de illusie van een natuurlijk vollere haardos.
• Het verhullen van littekens of pleksgewijze kaalheid.

Een betaalbaar alternatief voor een haartransplantatie

Heb je het ondergaan van een haartransplantatie overwogen maar vallen de kosten tegen? Dan is tricopigmentatie een interessante alternatieve mogelijkheid om toch iets aan dunner wordend haar te doen. De behandeling kost tot wel 60% minder als een traditionele FUT of FUE haartransplantatie. Afhankelijk van het aantal sessies en de hoofdzones die behandeld worden ligt de prijs voor een MHP behandeling tussen de € 590 en € 2.295. Door de prijzen van de diverse aanbieders met elkaar te vergelijken valt er bovendien nog wel wat meer ‘winst’ te behalen. Vraag bij meerdere klinieken en tattoo shops een prijsopgave aan. Vrijwel overal is het mogelijk om foto’s van je hoofdhuid te mailen. Aan de hand van de foto’s ontvang je een indicatief voorstel waarmee je kunt besluiten om een afspraak te maken voor een eerste consult. Bij het gesprek zal de behandelend specialist je hoofdhuid nauwkeurig onderzoeken en volgt een definitief behandelvoorstel met prijs.

Waar laat je een tricopigmentatie behandeling uitvoeren?

Zowel in Nederland als in het buitenland kun je bij een groot aantal haar- en schoonheidsklinieken terecht voor een MHP-behandeling. Er zijn ook een aantal tattoo shops die deze gespecialiseerde techniek aanbieden. Door jezelf van meer informatie te zien, te praten met anderen en ervaringsverhalen uit te wisselen weet je welke mogelijkheden er zijn en waar je gebruik van kunt maken. Jij bent zelf degene die de behandeling ondergaat en het is van belang dat je jezelf goed voelt in de kliniek of bij de behandelaar van je keuze. Vertrouwen is een belangrijke basis voor een geslaagde tricopigmentatie behandeling.

Tricopigmentatie FAQ – veelgestelde vragen

Bepaalde vragen over tricopigmentatie komen geregeld terug. We hebben de meest voorkomende vragen hieronder voor je opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.

1. Wat is tricopigmentatie?

Tricopigmentatie is een niet chirurgische behandeling die een oplossing kan zijn bij haarverlies en kaalheid. Het is een andere benaming voor micro haar pigmentatie. Door in de bovenste huidlaag gekleurde permanente pigmenten aan te brengen, wordt het idee van natuurlijke haarstoppels gecreëerd. Je haardos wordt op deze manier optisch voller, littekens kunnen worden gecamoufleerd en een volledig kale hoofdhuid krijgt een verzorgde shaven look.

2. Hoe wordt tricopigmentatie uitgevoerd?

Qua uiterlijk heeft de behandeling nog het meeste weg van het aanbrengen van een gewone tatoeage. Tricopigmentatie wordt uitgevoerd met behulp van een innovatief apparaat. Aan het apparaat is een ultradunne naald bevestigd, waarmee het pigment in de bovenste huidlaag wordt aangebracht. De eerste resultaten zijn meteen zichtbaar. In het begin kan het aangebrachte pigment lichter van kleur zijn. Dit verbetert in de dagen na de behandeling. Meerdere behandelsessies zijn nodig om het resultaat te optimaliseren.

3. Ben ik geschikt voor tricopigmentatie?

Zowel mannen als vrouwen met haarverlies en/of volledige kaalheid kunnen met tricopigmentatie behandeld worden. Tricopigmentatie biedt ook een oplossing bij een dunner wordende haardos. De pigmenten, die op haarstoppels lijken, zorgen voor een optische verdichting. Micro haar pigmentatie camoufleert tevens littekens en kalende plekken. Wordt je haarverlies veroorzaakt door een ziekte en/of huidaandoening waaronder psoriasis? Vraag dan altijd eerst advies aan de behandelend arts.

4. Wat kan ik verwachten na een tricopigmentatie behandeling?

Direct na de behandeling kan je hoofdhuid wat rood verkleurd zijn met eventueel lichte zwellingen. Gun je huid voldoende tijd om te herstellen. De roodheid en de zwellingen trekken in de dagen na de tricopigmentatie vanzelf weg. Als je daarnaast de adviezen opvolgt die de MHP-specialist je heeft gegeven dan kun je vertrouwen op een vlot herstel.

5. Welke resultaten kan ik van tricopigmentatie verwachten?

De resultaten zien er natuurlijk uit. Met het blote oog zijn de aangebrachte pigmenten nauwelijks van echte haarstoppels te onderscheiden. Voor een optimaal resultaat zijn meerdere behandelsessies nodig. Al direct na de eerste sessie heb je zichtbaar resultaat, al kunnen de aangebrachte pigmenten er wat licht uitzien. De kleuren verbeteren verder na de behandeling. Tijdens een tweede en derde sessie worden de resultaten verder geoptimaliseerd. Resultaten van tricopigmentatie verschillen per persoon.

6. Hoeveel tricopigmentatie behandelingen heb ik nodig?

Het aantal behandelingen dat nodig is om een optimaal resultaat te bereiken, verschilt soms per persoon. Daarnaast verschilt ook het aantal hoofdzones dat wordt behandeld. Een ervaren MHP-specialist zal tijdens een intakegesprek je hoofdhuid bekijken en vaststellen hoeveel hoofdzones behandeld kunnen worden voor een optimaal resultaat. Ook het aantal behandelsessies kan nauwkeurig ingeschat worden. Bij de meeste behandelingen wordt na drie behandelsessies een maximaal resultaat gehaald.

7. Is tricopigmentatie pijnlijk?

De naalden die gebruikt worden tijdens de tricopigmentatie zijn dun en kort. Het meest omschreven gevoel dat wordt ervaren bij tricopigmentatie is irritatie. Van echte pijn is nauwelijks sprake. Eventuele pijngevoelens kunnen onderdrukt worden door de hoofdhuid in te smeren met een verdovende crème. Het is ook mogelijk om een gewone pijnstiller, zoals Paracetamol, te gebruiken. Het pijnlijke en/of irriterende gevoel verdwijnt nadat de behandeling wordt afgerond. Uiteraard hangt het gevoel dat je ervaart ook sterk af van je eigen pijngrens.

8. Kan ik het resultaat van tricopigmentatie beïnvloeden?

Je kunt zelf het resultaat van de behandeling te beïnvloeden. Deze beïnvloeding begint al met een goede voorbereiding. Lees ervaringen van anderen en krijg meer inzicht in de mogelijkheden. Van de behandelend MHP-specialist ontvang je huidverzorgingstips die je voor en na de behandeling kunt toepassen. Tricopigmentatie is een intensieve behandeling, waarbij de behandelde huid tijd nodig heeft om te herstellen. De eerste 48 tot 72 uur na de tricopigmentatie is het beter om je hoofd niet te wassen en de huid droog te houden. Gebruik een crème met hoge SPF factor als je naar buiten gaat en vermijd blootstelling aan het zonlicht. Zweten komt het aangebrachte pigment niet ten goede, daarom adviseren MHP-specialisten om tijdens de eerste week na de behandeling geen zware lichamelijke arbeid te verrichten en intensief sporten uit te stellen. De herstelperiode verloopt over het algemeen vlot. Na een week tot tien dagen kun je weer alle activiteiten doen zoals je dat gewend bent.

9. Welke voordelen heeft tricopigmentatie?

Een van de grootste voordelen van tricopigmentatie is dat een grote groep mensen in aanmerking komt voor een behandeling. Daarnaast kun je een behandeling ondergaan als je volledig kaal bent en niet over donormateriaal beschikt. Met toestemming van de behandelend arts kunnen ook alopecia areata patiënten met succes behandeld worden. De herstelperiode verloopt spoedig en meteen bij de eerste behandeling is resultaat zichtbaar. Tricopigmentatie is bovendien een betaalbare behandeling.

10. Wat zijn de nadelen van tricopigmentatie?

De behandelduur, die tussen de 6 en 10 uur ligt, kan als nadeel beschouwd worden. Je zit gedurende langere tijd in de behandelstoel, waarbij je de mogelijkheid hebt om televisie te kijken of van wifi gebruik te maken.

11. Wat kost een tricopigmentatie behandeling?

De kosten voor tricopigmentatie worden gebaseerd op het aantal zones dat behandeld wordt en het aantal behandelsessies. Je kunt meerdere prijzen op vragen en deze met elkaar vergelijken. De prijzen bij MHP kliniek liggen tussen € 590 en € 2.295, waarbij het betreffende aantal hoofdzones drie keer wordt behandeld. Tijdens een intakegesprek krijg je advies over een persoonlijke behandeling, waarbij je een overzichtelijke prijsopgave ontvangt.

12. Worden de kosten voor tricopigmentatie vergoed?

Zorgverzekeraars bieden nauwelijks vergoedingsmogelijkheden voor micro haar pigmentatie behandelingen. Bovendien verschillen de vergoedingsbedragen per verzekeringsmaatschappij. Als je haarverlies wordt veroorzaakt door brandwonden of een ongeluk dan kom je soms in aanmerking voor een vergoeding. Je dient dan wel de nodige bewijzen en medische verklaringen te overleggen. Alle voorwaarden waar je aan moet voldoen staan vermeld in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.

13. Kan tricopigmentatie met een andere behandeling tegen haarverlies gecombineerd worden?

Haaruitval kan op meerdere manieren behandeld worden. Het is mogelijk om diverse behandelingen te combineren. Voor je dit doet is het verstandig om de diverse behandelingen met een (huis)arts te bespreken. Door dit te doen voorkom je mogelijke bijwerkingen en complicaties. Tricopigmentatie is een veilige cosmetische behandeling. De aangebrachte pigmenten hebben geen invloed op het natuurlijke haargroeiproces.

14. Ik heb een litteken op mijn hoofd, kan dit met tricopigmentatie gecamoufleerd worden?

Tricopigmentatie is een ideale behandeling bij littekens. Littekens hebben uiteenlopende oorzaken, ze hebben echter allemaal tijd nodig om tot rust te komen. Met tricopigmentatie kun je de littekens laten camoufleren die langer dan een jaar aanwezig zijn. Pas na een jaar is een vers litteken ‘uitgewerkt’. Door diverse kleuren pigment met elkaar te combineren zie je na de behandeling nauwelijks nog iets van het litteken.

15. Hoe lang duurt een tricopigmentatie behandeling?

Tricopigmentatie is een langdurige behandeling die met uiterste precisie wordt uitgevoerd. Afhankelijk van het aantal zones dat je laat behandelen kan een sessie tussen 6 en 8 uur duren. De behandelend MHP-specialist zal de verwachte behandelduur met je doornemen. Complexe behandelingen worden geregeld over meerdere dagen verspreid.

16. Welke risico’s en mogelijke bijwerkingen heeft tricopigmentatie?

Micro haar pigmentatie is een van de meest veilige cosmetische behandelingen. Hoe veilig een behandeling ook is, er is altijd een kleine kans op bijwerkingen. Naast roodheid en lichte zwellingen bestaat de kans op infecties en allergische reacties. In enkele gevallen pakt het pigment onvoldoende. Als je bekend bent met allergieën kun je vooraf een proefstukje laten aanbrengen. Blijft reactie van de huid uit, dan kun je ervan uit gaan dat een allergische reactie uitblijft.

17. Hoe wordt de kleur van het gebruikte pigment bepaald?

De MHP-specialist kiest in overleg een kleur die het beste bij je eigen haarkleur aansluit. Vaak wordt daarom kort voor de behandeling het haar gemillimeterd. Haarstoppels zijn vaak iets anders van kleur dan een langere haar. Het haar kan ook voor je geschoren worden in de MHP kliniek kort voor de tricopigmentatie behandeling. Vrouwen die tricopigmentatie ondergaan, hoeven het haar niet kort te scheren.

18. Wat moet ik nog meer weten over tricopigmentatie?

Je kunt jezelf voorbereiden op de behandeling door het lezen van ervaringsverhalen van anderen. Door te lezen kom je veel te weten over de ingreep zelf, het herstel, de resultaten en behandelend specialisten. Het is interessant om te lezen hoe anderen een behandeling hebben ervaren en of de resultaten ook aan de eerdere verwachtingen voldoen. Ga naar meerdere intakegesprekken, zodat je voldoende vergelijkingsmateriaal hebt. Als je dan een keuze maakt voor een bepaalde MHP-specialist wees er dan van overtuigd dan je jezelf welkom en begrepen voelt. Een behandeldag van 6 tot 10 uur kan erg lang duren als je weinig vertrouwen hebt in degene die de behandeling uitvoert. Met een ontspannen gevoel plaatsnemen komt het resultaat ten goede. Als jij ontspannen bent kan een MHP-specialist de behandeling ook makkelijker toepassen. Heb je geen positief gevoel? Kies dan een andere behandelaar waarbij je wel een goed gevoel hebt.

19. Hoelang zijn de resultaten van tricopigmentatie zichtbaar?

Tricopigmentatie wordt toegepast met hypoallergene pigmenten die in de bovenste huidlaag worden aangebracht. Met het verstrijken van de jaren vervagen de kleuren. Door regelmatig voor een zogenaamde touch-up behandeling te kiezen, blijft het resultaat er onberispelijk uitzien. Om langdurige resultaten te waarborgen is goed onderhoud van de hoofdhuid belangrijk. Neem altijd voorzorgsmaatregelen in de vorm van een crème met een hoge SPF factor als je langdurig aan de zon bent blootgesteld en kies voor het gebruik van een dagelijkse vochtinbrengende crème voor de nodige hydratatie. De MHP specialist kan je vertellen welke crème en verzorgingsproducten een gunstige invloed hebben op de resultaten.

20. Is tricopigmentatie geschikt om mijn haarlijn te corrigeren?

Het corrigeren en verbeteren van de haarlijn kan met micro haar pigmentatie. Afhankelijk van de mate waarin de haaruitval is gevorderd, heb je hier bovendien niet altijd een complete behandeling van vijf hoofdzones voor nodig. Wat de mogelijkheden precies zijn, kan door de MHP specialist tijdens het intakegesprek nauwkeurig worden bekeken.

21. Is tricopigmentatie geschikt bij Alopecia areata?

De meeste Alopecia areata patiënten komen voor tricopigmentatie in aanmerking. Het is een prima oplossing om kale plekken te camoufleren. Bespreek je voornemen tot een MHP behandeling altijd eerst met de behandelend arts. Deze kan je adviseren over de geschiktheid van de behandeling. Ook kun je informatie vragen die je vervolgens meeneemt naar het intakegesprek met de behandelend MHP specialist. In geval van actieve huid- en haarproblemen kan de behandeling tot een later moment worden uitgesteld.

22. Moet ik voor een touch-up het volle behandelbedrag betalen?

Het laten uitvoeren van een touch-up is minder ingrijpend en minder uitgebreid dan wanneer je een volledige behandeling ondergaat. Prijzen voor een touch-up verschillen per persoon, je kunt de mogelijkheden bespreken met de MHP Kliniek en de ervaren MHP specialist.

23. Kan ik korting krijgen op een tricopigmentatie behandeling?

De kosten voor een volledige behandeling kunnen behoorlijk oplopen. Soms bestaat de mogelijkheid om korting te krijgen. Hierbij kun je onder meer denken aan het beschikbaar stellen van je MHP voor en na foto’s voor publicatie. Deze foto’s kunnen dan door de uitvoerend MHP specialist gebruikt worden om te tonen aan geïnteresseerden in de behandeling. Let altijd op de voorwaarden die gesteld worden aan de korting.

24. Kan tricopigmentatie blauw of groen verkleuren?

Nee, het pigment dat MHP Kliniek gebruikt wordt niet blauw of groen. Het pigment zal uiteindelijk vervagen. Met behulp van een touch-up kun je de kleuren laten bijwerken. Bij een touch-up kun je ook aanpassingen aan laten brengen aan onder meer de haarlijn.

25. Heeft het zonlicht invloed op tricopigmentatie?

Ja, daarom is het belangrijk om je hoofd altijd voldoende bescherming te bieden. Dit kun je doen door de huid in te smeren met een hoge SPF factoren. Ook het dragen van een hoed, petje of muts beschermd tegen de zon. Wordt de huid niet of onvoldoende tegen de zon beschermd, dan kunnen de pigmenten eerder dan gewenst vervagen.

26. Na een FUT-haartransplantatie heb ik een litteken. Kan dit met tricopigmentatie gecamoufleerd worden?

Ja, haartransplantatie littekens kunnen met tricopigmentatie vrijwel onzichtbaar gemaakt worden.

27. Is er een leeftijdsbeperking voor tricopigmentatie?

De behandeling kent geen bovengrens. Minderjarigen kunnen een behandeling alleen uit laten voeren met schriftelijke toestemming van de ouders en/of voogd.

28. Heb ik garantie op tricopigmentatie?

MHP Kliniek hanteert een garantietermijn van een jaar op het pigment dat wordt ingebracht. De garantievoorwaarden zijn verkrijgbaar bij de kliniek en bij de behandelend MHP specialist.

29. Wanneer kan tricopigmentatie niet toegepast worden?

Micro haar pigmentatie kan niet worden uitgevoerd als er sprake is van huid- en haaraandoeningen zoals huidkanker, bekende allergieën, psoriasis en melanomen. Heb je last van actieve infecties of ontstekingen? Dan kan de behandeling uitgesteld worden. Hetzelfde geldt ingeval van een verzwakt immuunsysteem. Chronische aandoeningen waaronder diabetes en bepaalde bloedziekten kunnen aanleiding zijn voor een MHP specialist om een andere behandeling voor te stellen.

30. Kan tricopigmentatie ongedaan gemaakt worden?

De makkelijkste manier om tricopigmentatie ongedaan te maken, is te wachten totdat het pigment vanzelf vervaagd. Als je sneller van het pigment af wilt, dan kun je een laserbehandeling overwegen. Het pigment wordt door de laser afgebroken, net zoals dat gebeurt bij het weglaseren van een tatoeage. Hiervoor kun je terecht bij een huidtherapeut.

31. Is tricopigmentatie veilig?

Tricopigmentatie is een veilige cosmetische behandeling. Voor goede resultaten en een hygiënische werkomgeving laat je de behandeling uitvoeren door een ervaren en gekwalificeerde MHP specialist. Micro haar pigmentatie mag alleen aangebracht worden als er een GGD-vergunning is afgegeven. Let hierop als je een keuze maakt voor een behandelaar.

32. Kan ik voor een touch-up een andere kleur pigment kiezen?

Ja, in principe kan de kleur van het pigment aangepast worden. De mooiste resultaten worden bereikt als er gewerkt wordt met pigment dat aansluit bij de kleur van je natuurlijke haarstoppels.

33. Waar moet ik rekening mee houden na een tricopigmentatie behandeling?

Om zo lang mogelijk van het resultaat te genieten is het belangrijk om de adviezen van de MHP specialist op te volgen. Dat betekent dat je niet aan de behandelde hoofdhuid krabt bij jeuk en/of irritaties. Bescherm je hoofd voldoende tegen UV straling en smeer de huid in met een hoge SPF factor. Zorg ervoor dat je hoofd de eerste dagen droog blijft en bescherm je hoofd tegen de regen. Na een week kun je weer gewoon sporten en douchen zoals je gewend bent.

34. Tricopigmentatie, permanent of semipermanent?

MHP kliniek werkt met semipermanente, hypoallergene pigmenten. Het voordeel is dat de kleur geregeld aangepast kan worden. U heeft echter wel regelmatig een touch-up nodig. U kunt dan wel het pigment laten aanbrengen, in lijn met uw natuurlijke haargrens.

35. Is MHP pigment hetzelfde als tatoeage inkt?

Nee, beide producten hebben verschillende samenstellingen en eigenschappen. MHP pigment wordt in de bovenste hoofdhuidlaag aangebracht en is onopvallend aanwezig. Tatoeage inkt is bedoelt om op te vallen. Het wordt in de diepere huidlagen aangebracht en is permanent zichtbaar.

36. Waar let ik op als ik een tricopigmentatie behandeling laat toepassen?

Vraag of je foto’s mag zien van eerder toegepaste behandelingen. En let erop of je huid voldoende wordt gedesinfecteerd en ingesmeerd met een verdovende crème voor aanvang van de behandeling. MHP Kliniek werkt met steriele apparatuur die individueel verpakt zijn. De behandelend specialist maakt de huid schoon en draagt handschoenen bij het toepassen van de MHP behandeling.

37. Krijg ik korting als ik vind dat ik na een behandelsessie voldoende resultaat heb?

De kostprijs bevat 3 behandelsessies. Ervaringen en resultaten van eerder uitgevoerde behandelingen hebben uitgewezen dat de 3e behandelsessie meestal een touch-up is van de bereikte resultaten. Je betaalt altijd dezelfde prijs voor een volledig behandeltraject.

38. Ik heb een afspraak gemaakt, maar wil deze annuleren. Ben ik daar kosten voor verschuldigd?

Afhankelijk van het tijdsbestek waar binnen je de afspraak annuleert kunnen daar kosten voor in rekening gebracht worden. Je kunt de betalings- en annuleringsvoorwaarden nalezen in de algemene voorwaarden van MHP Kliniek.

39. Is tricopigmentatie de moeite waard?

Wanneer je te maken hebt met haarverlies en hiervoor een oplossing zoekt kan MHP een goede behandeling zijn. Wil je geen pruik of haarwerk dragen, heeft een haargroeimiddel geen effect en kom je niet voor een haartransplantatie in aanmerking? MHP kan een alternatief zijn. De resultaten die bereikt worden zijn goed en het merendeel van de mensen is tevreden.

40. Is tricopigmentatie van invloed op mijn natuurlijke haargroei?

Nee, je kunt MHP veilig laten toepassen zonder dat de behandeling schade toebrengt aan je natuurlijke haargroei. Het pigment wordt in de bovenste huidlaag aangebracht, terwijl de natuurlijke haarzakjes veel dieper gelegen zijn.