Haaruitval onderzoek

 In Nieuws

Haaruitval onderzoek bij mannen is nodig om de oorzaak van haarverlies vast te stellen. Mannelijke haaruitval treft mannen vanaf ongeveer de leeftijd van 30 jaar. Het staat bekend als erfelijke kaalheid en alopecia androgenetica. Het Haaronderzoekscentrum heeft een DNA test ontwikkelt, om het gen dat haarverlies veroorzaakt aan te tonen. Haaruitval onderzoek heeft verschillende vormen en is uiteindelijk bedoelt om een behandeling te vinden en verder haarverlies te voorkomen. Haaruitval kan vaak goed worden behandeld met micro haar pigmentatie.

Symptomen en oorzaak haaruitval onderzoek

Erfelijk haarverlies heeft een typisch verloop en is als eerste bij de haarlijn en inhammen zichtbaar. Het haarverlies ontwikkelt zich vanaf de voorkant van uw hoofd. Na verloop van tijd ontwikkelen zich kale plekken aan de achterkant of op de kruin. Zonder behandeling valt veel haar uit en blijft een hoefijzervormige haarrand achter. Ook dit laatste haar gaat bij sommige mannen verloren. In zeldzame situaties begint het haarverlies al in de puberteit. Mannen met een gevoeligheid voor haaruitval merken dit voor het eerst op eind 20 of begin 30. Bijna de helft van alle mannen heeft op 50-jarige leeftijd een zekere mate van haaruitval. Mannen merken soms snelle vorderingen in het haarverlies en verliezen binnen 5 jaar een groot gedeelte van het haar. In de meeste gevallen verloopt het proces langzamer en strekt zich uit over een periode van 15 tot 25 jaar. Bekende klinieken in Nederland voor dergelijk onderzoek zijn Esteworld en in het buitenland Plastische Chirurgie Turkije.

Oorzaken haarverlies bij mannen

De veranderingen die optreden in de haargroei bij mannen, zijn een gevolg van een verhoogde gevoeligheid van de haarzakjes voor mannelijke hormonen. Deze verhoogde gevoeligheid is genetisch. In een normale situatie bevindt 90% van de haren op de hoofdhuid zich in de anagene, groeifase van de haarcyclus. De overige 10% zit in de telogene of rustfase. In een normale situatie vallen dagelijks tot 100 haren uit en vindt nieuwe haargroei plaats. Bij mannelijke haaruitval vernietigd dihydrotestosteron (DHT), de haarzakjes waardoor nieuwe haargroei onmogelijk is. Onderzoekers en wetenschappers doen nog steeds onderzoek naar het waarom van deze gevoeligheid voor DHT.

Gevolgen van invloed DHT

De overgevoeligheid heeft vervelende, onomkeerbare gevolgen:

  • De haarzakjes produceren minder haren.
  • De haren worden fijner.
  • De anagene groeifase van een haar wordt verkort, zodat de levensduur korter is.
  • De telogene haren vallen eerder en sneller uit.
  • De vertragingstijd tussen het einde van de rustfase en de nieuwe groeifase neemt toe.

Uw haar wordt korter en fijner. Uiteindelijk stopt de haargroei en dat leidt tot kaalheid. Uw genen bepalen of u deze vorm van haarverlies krijgt en op welke leeftijd het begint. De uitgebreidheid en het patroon hangen eveneens van uw genen af.

Haaruitval onderzoek en testen

Raadpleeg een huisarts als u zich zorgen maakt over haarverlies. Een arts doet onderzoek naar de oorzaak van haaruitval. Het is niet altijd nodig om een arts te bezoeken, uitzonderingen zijn:

  • Het haarverlies is niet typerend voor het haarverlies dat binnen uw familie voorkomt,
  • U voelt zich niet goed of heeft kortgeleden een ernstige ziekte, een verwonding of een andere traumatische gebeurtenis gehad.
  • Het haarverlies beperkt zich niet tot de hoofdhuid, maar is ook zichtbaar op andere lichaamsdelen.
  • Het haarverlies gaat gepaard met veranderingen van de onderliggende huid, wat kan wijzen op een huidaandoening of infectie.
  • Uw huisarts vraagt naar het haarverlies en hoelang dit aan de gang is. Hij of zij onderzoekt uw hoofdhuid en voert een algemeen lichamelijk onderzoek uit. Het is onwaarschijnlijk dat andere tests nodig zijn, maar niet als uw arts vermoedt dat het haarverlies een andere oorzaak heeft.

Behandelingen mannelijke kaalheid

Blijft alopecia androgenetica onbehandeld dan kan dat leiden tot kaalheid. Dit gebeurt niet bij iedereen. De snelheid van het haarverlies is van invloed op uw uiterlijk. Nadat erfelijke kaalheid is vastgesteld, bespreekt u met uw huisarts of specialist de behandelmogelijkheden. Haarzakjes die verloren zijn gegaan, zijn helaas niet te herstellen. Veel mannen beginnen met het gebruik van een haargroeimiddel om verder haarverlies te beperken.

Minoxidil lotion

Minoxidil is een geneesmiddel dat u aanbrengt op de hoofdhuid waar het haar is verdwenen. Het duurt over het algemeen minstens drie maanden voordat enig effect zichtbaar is. Voortzetting van de behandeling is nodig om het effect te behouden. Minoxidil is niet voor alle mannen effectief en resultaten verschillen van persoon tot persoon. Als er na zes maanden geen merkbaar effect is, is verder gebruik niet zinvol. De meest voorkomende bijwerkingen van Minoxidil zijn een droge, rode en jeukende huid. Volg de aanwijzingen op het product en zorg ervoor dat u de lotion alleen gebruikt als uw hoofdhuid en haar droog zijn. Was uw handen na gebruik.

Finasteride

Finasteride is een geneesmiddel dat ontwikkeld is voor de behandeling van prostaatproblemen. Het heeft een gunstig effect op haarverlies. De werkzame bestanddelen remmen de invloed van dihydrotestosteron waardoor het haarverlies afneemt. Na ongeveer vier maanden ziet u de eerste verbeteringen. Het effect blijft alleen behouden als u doorgaat met het gebruiken van Finasteride. Bijwerkingen van Finasteride zijn een verminderd libido en erectiestoornissen. In zeldzame gevallen is borstvorming bij mannen zichtbaar.

Haartransplantatie

Een haartransplantatie is een optie voor mannen die geen haargroeimiddel gebruiken en die op zoek zijn naar een blijvende oplossing voor haarverlies. De ingreep is operatief waarbij artsen gezonde haarzakjes uit de haarkrans transplanteren naar de kale plaatsen ergens anders op het hoofd. Een haartransplantatie is duur, maar geeft blijvende resultaten. Bijwerkingen zoals zwellingen en infecties zijn mogelijk. In uitzonderlijke situaties gebruikt de haarchirurg andere lichaamsbeharing. Praat met uw arts over de vraag of deze procedure voor u geschikt is en wat de risico’s, voor- en nadelen van de behandeling zijn.

Ook mesotherapie wordt steeds populairder. Hierbij wordt door middel van injecties de hoofdhuid behandeld. Deze behandeling kent relatief weinig bijwerkingen.

Ondersteuning bij haarverlies

Haarverlies is vervelend en sommige mannen merken dat het zelfvertrouwen afneemt en sociale contacten in het dagelijks leven worden beperkt. Depressieve gevoelens leiden tot emotionele en fysieke klachten. Praat met een geliefde over uw gevoelens of ga voor een gesprek naar uw huisarts. Breng uw gevoelens onder woorden en vindt ondersteuning bij het zoeken naar een oplossing. Haarverlies hoeft uw leven niet te beheersen. Met de beschikbare onderzoeken en thuistests ligt een oplossing binnen handbereik. Onderneem op tijd actie en voel uzelf niet gegeneerd, u bent namelijk niet de enige met erfelijke haaruitval.

Recent Posts
Micro haar pigmentatie grijs haar.Met micro haar pigmentatie FUE littekens behandelen?