Haaruitval oorzaken
Wanneer iemand last krijgt van haaruitval, kan dit verschillende oorzaken hebben. Maar wat zijn nu de meest voorkomende haaruitval oorzaken? En misschien nog wel een belangrijkere vraag, wat kan er tegen worden gedaan? Haaruitval is een veel voorkomend probleem. Alleen al in Nederland kampen miljoenen mensen met een steeds minder wordende haardos. Vaak begint het met dunner haar bij bijvoorbeeld de inhammen. Uiteindelijk kan dit leiden tot volledige kaalheid, waarbij alleen de eeuwige haarkrans over blijft.
Haaruitval oorzaken op een rijtje
Het is helaas niet bij iedereen direct te zeggen, waardoor de haaruitval veroorzaakt wordt. In de meeste gevallen is er echter sprake van erfelijke haaruitval. Volgens de meeste bronnen is er bij mensen die kaal worden ongeveer 95% sprake van erfelijke haaruitval.
Oorzaak van erfelijke haaruitval
Erfelijke haaruitval wordt veroorzaakt door het hormoon DHT, dat wordt gevormd uit het hormoon testosteron. Afhanklijk van de gevoeligheid van de receptoren op de haarzakjes hiervoor, kan iemand al op jonge leeftijd kaal worden. Hoe gevoeliger iemand hiervoor is en hoe meer DHT in het lichaam aanwezig is, hoe groter de kans is dat deze persoon snel kaal wordt. In eerste instantie zal de haargroeicyclus veel korter worden. Uiteindelijk kan dit leiden tot kaalheid, omdat de haren ook steeds minder sterk terug groeien.
Andere haaruitval oorzaken
Erfelijke haaruitval is niet de enige reden, waarom iemand kaal kan worden. Er bestaan ook diverse andere haaruitval oorzaken. De meest voorkomende andere oorzaken van haaruitval zijn volgens de Nederlandse Haarstichting:
- Haarziekten als alopecia areata, ook wel pleksgewijze kaalheid genoemd.
- Problemen met de doorbloeding van de hoofdhuid.
- Veelvuldig roken kan de haaruitval erger maken.
- Chronische stress kan de haaruitval erger maken.
- Tekort aan bepaalde essentiële voedingsstoffen en/of mineralen, als ijzer of zink.
Wanneer u last krijgt van haaruitval, is het dus belangrijk dat u laat onderzoeken waardoor uw haaruitval veroorzaakt wordt. Sommige specialisten kunnen al vast stellen wat de oorzaak is, door het patroon van de haaruitval te bestuderen. Krijgt u bijvoorbeeld last van inhammen of een kalende kruin? Dan is de kans groot dat u last heeft van erfelijke haaruitval. Wordt al het haar bovenop het hoofd plotseling dunner of is er sprake van kale plekjes die plotseling zijn ontstaan? Dan is de kans groot dat er iets anders aan de hand is.
Wat kan je doen tegen haaruitval?
Er zijn diverse dingen die u kunt doen tegen haaruitval. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een haartransplantatie, haargroeimiddelen of een micro haar pigmentatie behandeling. Als de oorzaak van jouw haaruitval erfelijke haaruitval is, zijn alle 3 mogelijk een goede optie. Is de haaruitval nog minimaal? Dan kan je er voor kiezen om eerst haargroeimiddelen te gaan gebruiken. Wanneer de haaruitval al behoorlijk is doorgezet, kan je kiezen voor een haartransplantatie of micro haar pigmentatie behandeling. Probeer wel altijd eerst de haaruitval oorzaak of haaruitval oorzaken vast te stellen, voordat je beslist wat je hieraan wilt doen.
Gerelateerde keywords:
- Micro haar pigmentatie als behandeling tegen haaruitval?
- Micro hair pigmentation als behandeling tegen haaruitval?
- Tricopigmentatie als behandeling tegen haaruitval?
- Scalp pigmentatie als behandeling tegen haaruitval?
- Haar tattoo of haar tatoeage als behandeling tegen haaruitval?
- MHP als behandeling tegen haaruitval?
Micro haar pigmentatie, haartransplantatie of haargroeimiddelen?
Tegenwoordig bestaan er verschillende manieren om iets te doen tegen haaruitval. Wat het beste bij jou past of het mooiste resultaat geeft, hangt af van diverse factoren. Ben je bijna helemaal kaal en is er sprake van een beperkt donorgebied? Dan is een micro haar pigmentatie waarschijnlijk de beste optie. Maar ben je slechts gedeeltelijk kaal en wil je het haar ook langer kunnen laten groeien? Dan is een haartransplantatie waarschijnlijk de aangewezen behandeling. Daarnaast bestaat er nog de mogelijkheid om haargroeimiddelen te gebruiken, wat een optie zou kunnen zijn als er sprake is van zeer beperkte haaruitval. Let op dat haargroeimiddelen echter wel serieuze bijwerkingen kunnen hebben. Maak dus een afweging van de voor- en nadelen tussen de verschillende behandelingen tegen haaruitval. Laat bovendien altijd eerst de oorzaak van de haaruitval vast stellen door je huisarts of dermatoloog.
Gratis en vrijblijvend een consult inplannen bij de MHP kliniek?
We ontvangen je graag voor een kennismakingsgesprek. Wil je na het lezen van de tekst ‘haaruitval oorzaken’ een gratis en vrijblijvend consult bij ons inplannen? Dit kan onder andere via het contactformulier. Tijdens het consult kan je jouw wensen voorleggen en eventuele vragen stellen. Er wordt direct een offerte op maat gemaakt, zodat je ook op de hoogte bent van de kosten van de behandeling. Het is ook mogelijk om foto’s te sturen via WhatsApp (+31648563069) of via de mail (info@mhpkliniek.nl), om binnen 1 werkdag advies en een prijsindicatie te ontvangen. Op de website van onze samenwerkingspartner de Nederlandse Haarstichting kan je ook veel interessante informatie vinden over micro haar pigmentatie.