Wenkbrauwen horen bij je gezicht en accentueren je ogen. Niet iedereen heeft een paar wenkbrauwen waar je trots op bent. Droom je van volle wenkbrauwen die altijd goed zitten? Permanente make-up wenkbrauwen kan dan voor jou een oplossing zijn. De behandeling wordt op meerdere plaatsen uitgevoerd en ziet er natuurlijk uit.

Klaar met zorgen over je wenkbrauwen

Heb je dunne of misschien helemaal geen wenkbrauwen? Dan is een PMU behandeling een mogelijke oplossing. Permanente make-up wenkbrauwen geeft je gezicht wenkbrauwen om trots op te zijn. Iedereen heeft zo’n zijn of haar eigen wensen als het op wenkbrauwen aan komt. Voor een deskundig advies maak je dan ook het beste een afspraak bij een schoonheidsspecialist(e) die zich heeft gespecialiseerd in permanente make-up. Hier krijg je het juiste advies en meer inzicht in de mogelijkheden. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over je wenkbrauwen, het is weer tijd voor andere meer leuke dingen.

Hoe wordt permanente make-up wenkbrauwen aangebracht?

Door middel van ultrafijne naalden worden kleurpigmenten in de lederhuid ingebracht. Je kan bij dit alls een onprettig of zelfs pijnlijk gevoel ervaren. Speciaal om de behandeling zo spoedig mogelijk te laten verlopen is er speciale crème die je ongeveer een uur voor de behandeling op de wenkbrauwen aanbrengt. Deze verdovende crème zorgt voor minder gevoel en maakt dat de specialist makkelijker kan werken. Een gemiddelde behandeling duurt één à anderhalf uur. Heb je nog niet eerder permanente make-up wenkbrauwen laten aanbrengen dan moet je rekening houden met ongeveer drie sessies waar telkens vier tot zes weken tussen zitten voordat het optimale resultaat wordt bereikt. Nadat je de behandeling volledig hebt ondergaan is het aangebrachte pigment een aantal jaar zichtbaar, voordat deze gaat vervagen. Wil je dit vervagen voorkomen dan kun je jaarlijks een nabehandeling laten toepassen.

Hoe veilig is permanente make-up wenkbrauwen?

De meeste klinieken maken gebruik van biologisch afbreekbare, hypoallergene producten die niet voor complicaties en/of bijwerkingen zorgen. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe een bepaalde kliniek werkt en hoe het met de hyiënische omstandigheden is gesteld. Overtuig jezelf er van dat je kiest voor een kliniek die zich houdt aan de regels zoals die door de GGD worden voorgeschreven en dat er wordt gewerkt met steriele materialen. Je kunt beter vooraf bij verschillende behandelaars binnenlopen om vragen te stellen dan dat je de verkeerde keuze voor een behandelaar maakt. Het laten aanbrengen van PMU is een kostbare behandeling en je wilt dan ook het best mogelijke eindresultaat behalen.

Vergelijk aanbieders en klinieken met elkaar

Gehanteerde tarieven voor PMU behandelingen van de wenkbrauwen lopen uiteen. Van goedkoop tot feitelijk onbetaalbaar. Kies voor de gulden middenweg en dit doe je onder meer door zowel prijzen als ervaringen van anderen met elkaar te vergelijken. De meeste klinieken en aanbieders geven je ook tips en aanwijzingen voor kort na de behandeling. Voor het beste resultaat volg je deze instructies zo nauwgezet mogelijk op. Doe je voordeel door de prijzen en tarieven met elkaar te vergelijken en ook op die manier heb je het langste plezier van permanente make-up voor je wenkbrauwen.

Permanente make-up wenkbrauwen FAQ – veelgestelde vragen

Bepaalde vragen over permanente make-up voor de wenkbrauwen komen geregeld terug. We hebben de meest voorkomende vragen hieronder voor je opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.

1. Wat is permanente make-up wenkbrauwen?

Permanente make-up, PMU, van je wenkbrauwen zorgt dat je wenkbrauwen er stralend uitzien. Het geeft je gezicht zowel een liftend als verjongend effect. Bijtekenen van de wenkbrauwen is niet meer nodig. Je wenkbrauwen zien er dag en nacht stralend uit en je hoeft je geen zorgen te maken over ongelijkheid of te dunne wenkbrauwen.

2. Hoe wordt permanente make-up bij de wenkbrauwen aangebracht?

Permanente make-up voor de wenkbrauwen worden met de innovatieve hairstroke techniek aangebracht. Voor deze behandeling maakt de PMU-specialist gebruik van een apparaat met daaraan een ultradunne naald. De naald maakt gaatjes in je huid die opgevuld worden met gekleurd pigment. Het lijkt net alsof er tussen de bestaande wenkbrauwharen nieuwe haartjes worden aangebracht. Het resultaat is nauwelijks van natuurlijke wenkbrauwen te onderscheiden.

3. Ben ik geschikt voor permanente make-up wenkbrauwen?

Niet iedereen heeft van nature volle, gelijkmatige wenkbrauwen. Permanente make-up wenkbrauwen is geschikt voor een brede doelgroep. Met een behandeling worden je wenkbrauwen voller, dunner, strakker, breder of donkerder gemaakt. Littekens kunnen gecamoufleerd worden en te dun geëpileerde wenkbrauwen krijgen weer een mooie vorm. Ook als je door ziekte of een medische behandeling je wenkbrauwen bent verloren krijg je met PMU weer sprekende wenkbrauwen. De behandeling is een ideale oplossing voor iedereen die niet dagelijks bezig wil zijn met het tekenen en/of bijwerken van de wenkbrauwen. Na het aanbrengen van PMU zitten je wenkbrauwen altijd goed of je nu net wakker bent, een duik in het zwembad hebt genomen of net thuiskomt na een avondje stappen.

4. Wat kan ik verwachten na een PMU behandeling?

Door het aanbrengen van de permanente make-up kan de huid rood en eventueel licht gezwollen zijn. Van napijn is doorgaans geen sprake. Zowel de roodheid als de zwellingen verdwijnen in de dagen na de behandeling. Als de huid begint te vervellen, probeer dan van de loszittende velletjes af te blijven. Vermijd krabben en wrijven, hierdoor kan je de huid onnodig beschadigen. De behandelde huid herstelt zich binnen zeven tot tien dagen nadat de PMU is aangebracht.

5. Welke resultaten heeft permanente make-up wenkbrauwen?

Het aanbrengen van permanente make-up wenkbrauwen geeft direct zichtbare resultaten. Van de aangebrachte pigmenten zal een klein percentage door het natuurlijke huidvernieuwingsproces worden afgebroken. Een complete behandeling bestaat daarom uit meerdere behandelsessies. Bij de tweede behandeling worden zowel de kleur als het resultaat geoptimaliseerd. Je kunt ervan uitgaan dat de resultaten van PMU wenkbrauwen langdurig zijn. Gemiddeld heb je een keer in de drie jaar een zogenaamde opfrisbeurt nodig.

6. Is het aanbrengen van PMU wenkbrauwen pijnlijk?

In overleg met de behandelend PMU-specialist kun je voor de behandeling je huid verdoven met een verdovende crème. De crème, die via je huisarts op recept verkrijgbaar is, neemt de meeste irritatie van de behandeling weg. Permanente make-up aanbrengen wordt doorgaans niet als pijnlijk omschreven. Je kunt een prikkelend, irriterend gevoel ervaren. Hoe iemand een behandeling ervaart hangt hoofdzakelijk af van de eigen pijngrens.

7. Kan ik het resultaat van PMU wenkbrauwen beïnvloeden?

Het laten aanbrengen van permanente make-up wenkbrauwen is een behandeling die door ervaren PMU-specialisten vlot wordt uitgevoerd. Nadat de behandeling is afgerond krijg je tips om de behandelde huid te verzorgen. Geadviseerd wordt om de eerste tien dagen na de behandeling de zonnebank te vermijden, hetzelfde geldt voor langdurige blootstelling aan het zonlicht. Raak de behandelde huid niet aan met je blote handen en gebruik verzorgende producten die door de PMU-specialist worden aanbevolen. Door de adviezen en verzorgingsinstructies na te leven wordt het herstel bevordert en heb je een positieve invloed op het resultaat.

8. Wat zijn de voordelen van permanente make-up voor de wenkbrauwen?

De resultaten van permanente make-up wenkbrauwen zijn niet van echte natuurlijke wenkbrauwen te onderscheiden. Je gezicht heeft een verzorgde uitstraling en je hoeft je geen zorgen te maken over ongelijke of te dunne wenkbrauwen. De behandeling zelf is nagenoeg pijnloos en je geniet achteraf van een langdurig resultaat. PMU-wenkbrauwen is ideaal als je niet echt handig bent met het aanbrengen van make-up, maar ook als je ’s ochtends snel klaar wilt zijn is permanente make-up een uitkomst. Je make-up loopt nooit meer uit en je hebt dag en nacht wenkbrauwen die er keurig verzorgd uitzien.

9. Wat zijn de nadelen van permanente make-up voor de wenkbrauwen?

Net als andere cosmetische behandelingen heeft het laten aanbrengen van permanente make-up een prijskaartje. Laat je vooraf altijd goed informeren door de PMU-specialist die je de behandeling laat uitvoeren. De beste resultaten worden bereikt door ervaren PMU-specialisten die weten hoe het pigment moet worden aangebracht. Als je achteraf niet tevreden bent met het resultaat is het niet altijd even makkelijk om het pigment te laten verwijderen.

10. Is PMU voor de wenkbrauwen het zelfde als een tatoeage voor de wenkbrauwen?

Nee, al kun je de technieken wel enigszins met elkaar vergelijken. De apparatuur die gebruikt wordt voor permanente make-up is veel verfijnder, zo zijn de naalden korter en dunner. De PMU-specialist brengt het gekleurde pigment aan in de bovenste huidlaag. Tatoeages worden dieper in de huid aangebracht.

11. Hoe lang duurt het aanbrengen van PMU wenkbrauwen?

De eigenlijke behandeling duurt niet lang, voordat het pigment wordt aangebracht worden eerst de wenkbrauwen getekend. Deze tekening wordt aangepast totdat het aan je verwachtingspatroon voldoet. Daarna wordt gekeken of de getekende wenkbrauwen symmetrisch zijn. Al met al duurt een volledige behandelsessie 1,5 tot 2 uur.

12. Wat zijn de kosten voor permanente make-up wenkbrauwen?

Nederland kent een groot aantal schoonheidssalons en klinieken waar permanente make-up kan worden aangebracht. De tarieven verschillen per aanbieder en per behandeling. Als je een behandeling met permanente make-up overweegt, is het verstandig om bij meerdere aanbieders een prijsopgave aan te vragen. Let bij het vergelijken van de tarieven op de inhoud van de aanbieding. Hoeveel behandelsessies zijn inbegrepen en welk soort pigment wordt gebruikt? Door de mogelijkheden met elkaar te vergelijken kun je op de kosten besparen.

13. Worden de kosten voor PMU wenkbrauwen door mijn zorgverzekeraar vergoed?

Afhankelijk van de reden, cosmetisch of medisch, waarom je permanente make-up laat aanbrengen zijn kostenvergoedingen mogelijk. Verzekeraars geven niet automatisch iedereen een vergoeding. Alopecia areata patiënten en patiënten die een medische behandeling ondergaan komen met toepassing van bepaalde voorwaarden wel in aanmerking voor een vergoeding. De vergoedingsbedragen verschillen per verzekeraar, hetzelfde geldt voor de voorwaarden waar je aan moet voldoen. Vaak heb je een medische indicatie en/of verwijzing nodig, deze kan door je huisarts worden verstrekt. Lees je polisvoorwaarden na voor de mogelijkheden of neem contact op met je zorgverzekeraar.

14. Kan ik de gemaakte kosten aftrekken van mijn aangifte inkomstenbelasting?

De jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting heeft mogelijkheden om gemaakte en zelf betaalde ziektekosten als aftrekpost op te voeren. Hier zijn voorwaarden aan verbonden en net als bij een zorgverzekeraar moeten de nodige medische verklaringen overlegd kunnen worden. Voordat je de belastingaangifte invult en de PMU behandeling opvoert als ziektekosten kun je jezelf laten adviseren door een belastingconsulent. Je voorkomt hiermee onnodige problemen met de belastingdienst.

15. Is permanente make-up wenkbrauwen veilig?

Het aanbrengen van permanente make-up wenkbrauwen is een veilige cosmetische behandeling. Kies voor een ervaren PMU-specialist die werkt in een daartoe uitgeruste omgeving. Een behandeling wordt uitgevoerd met innovatieve apparatuur en dunne naalden, die de huid slechts minimale schade toebrengen. Door de verzorgingstips op te volgen verloopt het herstel snel en is de kans op bijwerkingen uiterst klein. Vermijd krabben en wrijven, hiermee voorkom je huidbeschadigingen die tot infecties kunnen leiden. De pigmenten die gebruikt worden zijn biologisch en hypoallergeen. Wil je zeker weten dat je geen allergische reactie krijgt? Laat vooraf een proefstukje uitvoeren.

16. Wanneer kan ik beter geen PMU behandeling ondergaan?

Vlak na een chemotherapie behandeling wordt doorgaans geen permanente make-up aangebracht. Je kunt beter voorafgaand aan de geplande chemotherapie de PMU wenkbrauwen aan laten brengen. Ook als je last hebt van actieve huidinfecties kan de behandeling tot een later tijdstip uitgesteld worden. Diabetes en hemofilie patiënten wordt geadviseerd eerst te overleggen met de behandelend arts alvorens PMU te laten uitvoeren.

17. Wat moet ik nog meer weten permanente make-up wenkbrauwen

Permanente make-up wenkbrauwen is een uiterst nauwkeurige behandeling die de nodige ervaring vereist. Samen met jou streeft de PMU-specialist naar een optimaal resultaat. Dat betekent symmetrische wenkbrauwen die in overeenstemming zijn met je gezicht. Neem de tijd om jezelf voor te bereiden op de cosmetische behandeling. Lees ervaringsverhalen van anderen en bekijk hoe specialisten en klinieken omschreven of gewaardeerd worden. Online vindt je uitgebreide informatiemogelijkheden zoals huid en schoonheids fora. Maak kennis met een aantal permanente make-up specialisten door een afspraak te maken voor een intakegesprek. Let op de manier waarop je welkom wordt geheten, hoe de procedure wordt uitgelegd en hoe eventuele vragen beantwoord worden. Vergelijk de klinieken met elkaar en kijk daarbij ook naar de tarieven die je hebt ontvangen. Door gestructureerd te werk te gaan maak je een weloverwogen keuze en zit je op de behandeldag ontspannen en met een vertrouwd gevoel in de behandelstoel.

18. Moeten mijn wenkbrauwen geëpileerd worden voor de PMU behandeling?

Nee, dat is niet nodig. Om natuurlijke resultaten te kunnen bereiken zal de PMU specialist je adviseren om niet meer te epileren voorafgaand aan de permanente make-up wenkbrauwen behandeling.

19. Ik overweeg permanente make-up wenkbrauwen, maar wil geen donker zwarte wenkbrauwen als resultaat. Kan ik meebeslissen over de kleur die wordt aangebracht?

Dat je geen zwarte opvallende wenkbrauwen wilt is logisch. Zwart is een kleur die over het algemeen niet wordt gebruikt bij permanente make-up wenkbrauwen. De kleur van het pigment dat wordt gebruikt, wordt afgestemd op je huidskleur en je natuurlijke wenkbrauwkleur. Gekleurde pigmenten zijn in tal van tinten beschikbaar. Kort na de behandeling is de kleur altijd donkerder dan je misschien verwacht. De intensiteit neemt in de dagen die volgen op een behandeling met 30% tot 40% af, dit komt door het herstel van de huid. Het duurt een aantal weken voordat het resultaat optimaal is.

20. Hoe lang blijven de resultaten van permanente make-up wenkbrauwen mooi?

De resultaten van permanente make-up zijn langdurig en hangen onder meer af van de kleur en hoeveelheid pigment die worden aangebracht. Gemiddeld houden de resultaten tussen de 2 en 6 jaar aan. De manier waarop je de wenkbrauwen verzorgt is ook van invloed. Ben je veel in de zon dan kan dat nadelig zijn voor het pigment. In overleg met de PMU specialist kun je regelmatig een touch-up behandeling laten uitvoeren. Met een behandelsessie ziet de permanente make-up er weer stralend uit. Wacht je totdat het pigment bijna volledig is vervaagd, dan zijn wellicht meerdere behandelingen nodig.

21. Kan ik na een permanente make-up wenkbrauwen behandeling gelijk aan het werk?

Het herstel van de permanente make-up behandeling verloopt meestal vlot. Toch is niet iedereen hetzelfde en kan het voorkomen dat de behandelde huid een aantal dagen rood en licht gezwollen blijft. Je kunt je dagelijkse activiteiten en werkzaamheden zonder problemen hervatten.

22. Hoe zien mijn wenkbrauwen er na de PMU behandeling uit?

Na afloop van de permanente make-up wenkbrauwen behandeling is de kleur veel donkerder dan het eindresultaat. Je kunt hiervan schrikken, maar je hoeft je zeker geen zorgen te maken dat de behandeling is mislukt. In de dagen na de PMU behandeling neemt de intensiteit van de kleur met zo’n 30% tot 40% af. Laat je de PMU aanbrengen voorafgaand aan een speciale gebeurtenis? Dan kun je hier rekening mee houden bij het maken van een afspraak.

23. Is mijn huidtype geschikt voor hairstrokes?

Voor het aanbrengen van permanente make-up wenkbrauwen wordt je huid door de PMU specialist aandachtig bekeken. Niet ieder huidtype is geschikt voor de moderne hairstrokes techniek. Bij een vette huid of een huid met grove poriën kan het pigment minder goed aanslaan. Daardoor kunnen de lijntjes uitvloeien. Het resultaat is dan dat de wenkbrauwhaartjes zowel in elkaar kunnen overlopen als minder strak zijn. Daarnaast zijn ook een dunner huidtype en de rijpere huid minder geschikt voor hairstrokes. Hairstrokes zijn op een erg donkere huid ook minder zichtbaar.

24. Hoe kan ik me voorbereiden op een PMU wenkbrauwen behandeling?

Er is geen speciale voorbereiding op een PMU behandeling. Toch zijn er een aantal zaken waar je extra op kunt letten, om het herstel en resultaat positief te beïnvloeden. Kort voor de behandeling wordt het afgeraden om de huid bloot te stellen aan de zonnebank en/of de zon. Het is ook niet handig om een behandeling in te plannen vlak voordat je op vakantie vertrekt. Vanaf 24 uur voorafgaand aan de behandeling drink je beter geen alcoholische dranken en gebruik je geen bloedverdunnende middelen meer. Het gebruik van medicatie wordt besproken met de PMU specialist tijdens het intakegesprek. Hou je zelf aan het doseerschema dat wordt afgesproken. Vertrek op de dag van de PMU behandeling op tijd, zodat je jezelf niet hoeft te haasten en ontspannen bij de MHP Kliniek aankomt. Probeer zo ontspannen mogelijk in de behandelstoel plaats te nemen, dat maakt dat de behandeling op een vlotte manier verloopt.

25. Hoe komt het dat de resultaten van PMU wenkbrauwen verschillen?

Iedereen reageert anders op de pigmenten die worden aangebracht. Het herstel verloopt bij de een op een andere manier dan bij de ander. Waar bij de een de intensiteit van het pigment met 30% afneemt, is dat bij een ander 40%. Zo kan bij iemand meer pigment worden afgestoten dan bij iemand anders. De verschillende factoren maken dat de resultaten van een permanente make-up behandeling verschillen.