Heb je niet iedere ochtend even veel zin om je make-up tot in de puntjes te verzorgen maar wil je er wél goed uitzien? Permanente make-up ogen en eyeliner geven je op ieder moment van de dag een geweldige look. Je ogen spreken zonder dat de make-up overheerst. Kies voor een verbluffende oogopslag en een snelle start van iedere dag.

Waarom kies je permanente make-up ogen en eyeliner?

Ben jij zo iemand die massa’s mascasra’s en oogpotloden in huis hebt en dagelijks bezig bent om je ogen tot in perfectie op te maken? Van alle verkochte make-up artikelen worden zowel oogpotloden als mascara’s het meest gebruikt. Je kunt met een eenvoudig lijntje op de rand van je oogleden je wimpers ineens een stuk voller doen lijken. Hiermee geef je je ogen een aantrekkelijke uitstraling en het is bovendien handig als je weinig of juist dunne wimpers hebt. Eyeliner op de juiste plaats in de juiste hoeveelheid aanbrengen is een uitdaging op zich. Wil je er graag goed uit zien, maar vind je ‘makkelijk’ ook wel goed klinken dan biedt permanente make up ogen en eyeliner uitkomst. Permanente eyeliner bijvoorbeeld geeft je een natuurlijke look zonder dat je moet knoeien met een flesje. Bovendien ben je ’s ochtends een stuk minder tijd kwijt voor de spiegel.

Het aanbrengen van permanente make-up ogen en eyeliner, hoe werkt dat?

Nadat er een intake gesprek heeft plaatsgevonden waarin de specialist(e) heeft uitgelegd hoe een behandeling verloopt wordt er een advies gegeven over de kleuren en mogelijkheden. Je eigen wensen worden hierin meegenomen om tot een zo optimaal mogelijk eindresultaat te komen. Het aanbrengen van permanente make up kan niet zomaar door iedere (schoonheids)specialist(e) worden gedaan. Specialisten hebben vaak meerdere cursussen gevolgd alvorens ze met PMU aan de slag zijn gegaan. Omdat er wordt gewerkt met hele fijne naalden die vlakbij je ogen in de buurt komen moet je zelf ontspannen in de behandelstoel plaatsnemen. Dit werkt makkelijker en bovendien merk je er zelf minder van. Je houd je hoofd goed stil, want je zou niet willen dat je met twee verschillend uitziende streepjes eyeliner naar huis gaat. Een ervaren specialist zal je overigens vooraf op je gemak stellen zodat je jezelf tijdens de behandeling geen onnodige zorgen hoeft te maken.

Is het aanbrengen PMU ogen en eyeliner pijnlijk?

Net als iedere andere ingreep waar naalden, hoe fijn ook, aan te pas komen is het aanbrengen van permanente make up ogen en eyeliner niet geheel pijnloos. Een groot gedeelte van de pijn hangt af van je eigen pijngrens. Ben je erg gevoelig of bang van naalden dan doe je er goed aan om dit vooraf met de specialist te bespreken. Het is mogelijk om voorafgaand aan de behandeling een verdovende crème te gebruiken. Deze crème kun je via de huisarts bij de apotheek verkrijgen. Zonder recept wordt de crème niet verstrekt. Je brengt de crème ongeveer een uur voor de geplande behandeling aan op de oogleden en je merkt dan vrijwel niets van de behandeling. Zo zit je zelf meer ontspannen in de behandelstoel en kan de specialist een nog beter resultaat bereiken.

Permanente make-up ogen en eyeliner FAQ – veelgestelde vragen

Bepaalde vragen over permanente make-up ogen en eyeliner komen geregeld terug. We hebben de meest voorkomende vragen hieronder voor je opgesomd. Achter de vragen staan korte en bondige antwoorden.

1. Wat is permanente make-up voor de ogen en eyeliner?

Permanente make-up, kortweg PMU, is een uitstekende manier om altijd verzorgde ogen en eyeliner te hebben. Je hoeft niet meer bij te kleuren met een potlood. Je ogen zien er op elk moment van de dag en nacht elegant uit. Permanente make-up loopt bovendien niet uit, ook tijdens een bezoek aan de sauna geniet je van make-up die goed zit en blijft zitten.

2. Hoe wordt permanente make-up ogen en eyeliner aangebracht?

Permanente make-up wordt aangebracht door een ervaren (schoonheids)specialist met behulp van innovatieve apparatuur. Aan het apparaat is een flinterdunne naald bevestigd, waarmee het gekleurde pigment vlak onder de huid wordt aangebracht. Je dient er rekening mee te houden dat meerdere behandelingen nodig zijn, voordat het eindresultaat wordt bereikt.

3. Ben ik geschikt voor permanente make-up ogen en eyeliner?

Vrijwel iedereen kan voor PMU kiezen. De behandeling is ook geschikt voor patiënten met Alopecia areata. Daarnaast kiezen veel vrouwen voor permanente make-up ogen en eyeliner omdat met een kleine behandeling je make-up altijd goed zit. Je bent ’s ochtends minder tijd kwijt met het aanbrengen van cosmetica en zeker als je niet handig bent met oogmake-up is PMU een ideale oplossing. Geregeld wordt ook door sporters voor permanente make-up gekozen. Je kunt immers zonder je zorgen te hoeven maken over het uitlopen van je make-up in het zwembad duiken of plaatsnemen in de sauna. Daarnaast biedt permanente make-up interessante mogelijkheden als je allergisch bent voor de gewone cosmeticaproducten.

4. Wat kan ik verwachten na een PMU behandeling?

Na het aanbrengen van de permanente make-up kan de behandelde huid rood zijn en een trekkend gevoel geven. Lichte zwellingen zijn een normaal verschijnsel. Je hoeft je hierover geen zorgen te maken. Dit hoort bij het herstel. Probeer niet aan de behandelde huid te krabben en/of te wrijven. De huid kan soms wat vervellen. Laat de losse velletjes zitten en trek ze er niet van af. Je zou de huid kunnen beschadigen. Vaak is de behandelde huid binnen een week tot tien dagen volledig hersteld.

5. Hoe zijn de resultaten van permanente make-up voor de ogen en eyeliner?

Direct na de behandeling zijn de eerste resultaten zichtbaar. Het pigment dat wordt aangebracht, verliest tijdens de eerste dagen na de behandeling een klein percentage van de kleurintensiteit. Tijdens een tweede behandeling wordt het resultaat verder geoptimaliseerd. In uitzonderlijke gevallen wordt het aangebrachte pigment niet goed door de huid opgenomen en is een aanvullende behandeling nodig. Iedereen reageert immers anders. De resultaten die bereikt worden, zijn langdurig. Gemiddeld heeft permanent aangebrachte eyeliner een opfrisbeurt nodig na 2 tot 3 jaar.

6. Is het aanbrengen van PMU ogen en eyeliner pijnlijk?

De huid rondom je ogen is gevoelig. Het aanbrengen van permanente make-up gebeurt met behulp van een dunne naald en is daarmee zeker niet gevoelloos. De ervaren specialist zal proberen de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen, waarbij de pijn tot een minimum wordt beperkt. Hoe je een behandeling ervaart hangt hoofdzakelijk af van je eigen pijngrens. Het is meer waarschijnlijk dat je een irriterend gevoel ervaart, in plaats van pijn. Het vervelende gevoel verdwijnt meteen nadat de behandeling wordt afgerond.

7. Kan ik het resultaat van permanente make-up ogen en eyeliner beïnvloeden?

Je ontvangt van de PMU-specialist tips die betrekking hebben op de verzorging van de huid na de behandeling. Het spreekt voor zich dat de huid tijd nodig heeft om te herstellen van het aanbrengen van de permanente make-up. In de eerste week tot tien dagen na de behandeling wordt het bezoek aan sauna, stoombad en/of zwembad afgeraden. Ga ook niet onder de zonnebank en vermijd langdurige blootstelling aan het natuurlijke zonlicht. Het is eveneens belangrijk om de behandelde huid niet met je handen aan te raken en het gebruik van bepaalde verzorgingsproducten te vermijden. Je krijgt van de PMU-specialist instructies hoe je de huid kunt laten herstellen en tegelijkertijd verzorgen. Vermijd zweten op het hoofd de eerste 48 tot 72 uur na de behandeling.

8. Welke voordelen heeft PMU ogen en eyeliner?

Het gemak dat permanente make-up met zich meebrengt, is een van de grootste voordelen van de behandeling. Je make-up zit op ieder moment van de dag goed en je hoeft je geen zorgen te maken dat je eyeliner uitloopt in de regen. Ben je zelf niet zo handig met een oogpotlood of ben je brildragend en zie je zonder bril niet optimaal? Ook dan is permanente make-up handig. De aangebrachte make-up zit goed, zonder dat het er vlekkerig uitziet.

9. Heeft permanente make-up nadelen?

Het laten aanbrengen van permanente make-up voor de ogen en eyeliner permanente make-up heeft een prijskaartje. Je kunt denken dat je voor datzelfde bedrag een grote hoeveelheid oogpotloden en andere oogmake-up kunt kopen. Soms valt het resultaat tegen. Wanneer het pigment is aangebracht, is het niet altijd makkelijk om het te laten verwijderen. Laat je daarom altijd goed informeren, zodat je je verwachtingspatroon aan kunt passen aan de mogelijkheden.

10. Kan PMU voor de ogen en eyeliner gecombineerd worden met gewone make-up?

Ja, dat kan zeker. Permanente make-up geeft je ogen een verzorgde uitstraling. Je kunt altijd extra make-up aanbrengen die geschikt is voor een dag op kantoor of een avond stappen. Verwijder de aangebrachte make-up op de manier zoals je dat gewend bent.

11. Hoe langt duurt het aanbrengen van permanente make-up ogen en eyeliner?

De behandeling begint met het voortekenen en het bepalen van de kleurkeuze. Je krijgt uitleg over het behandelproces en daarna wordt het gekleurde pigment aangebracht. Afhankelijk van wat je laat behandelen duurt een de behandeling zo’n 1,5 tot 2 uur. De behandelduur wordt tijdens het intakegesprek al uitvoerig met de PMU-specialist besproken. Na de behandeling kun je de kliniek verlaten om thuis te herstellen.

12. Op welke kosten voor permanente make-up ogen en eyeliner kan ik rekenen?

Kosten voor permanente make-up kunnen sterk uiteenlopen. Niet alleen verschillen de kosten per behandeling, maar ook per aanbieder. Vraag daarom altijd bij meerdere schoonheidsspecialisten prijzen op voor PMU. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen eyeliner boven het oog, eyeliner onder het oog en eyeliner zowel boven als onder het oog. Kijk goed naar de inhoud van de prijzen die je met elkaar vergelijkt en hoeveel behandelsessies zijn inbegrepen. Goed vergelijken kan een aardige kostenbesparing opleveren.

13. Worden de kosten voor permanente make-up vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Zorgverzekeraars gaan niet automatisch over tot het verstrekken van een kostenvergoeding. De meeste mensen laten permanente make-up immers uit cosmetisch oogpunt aanbrengen. Alopecia patiënten die voor een PMU behandeling kiezen komen vaak wel in aanmerking voor een vergoeding. Neem altijd eerst contact op met je huisarts en vraag om een medische indicatie en/of verwijzing voor permanente make-up. Zorgverzekeraars stellen daarnaast vaak als voorwaarde dat je de behandeling laat uitvoeren door een gecontracteerde PMU-specialist. Je zorgverzekeraar kan je alles vertellen over de van toepassing zijnde voorwaarden.

14. Is PMU hetzelfde als het laten zetten van een tatoeage?

De techniek lijkt vanaf een afstandje wel wat op tatoeëren. Dat is dan ook eigenlijk de enige overeenkomst. Zowel de apparatuur als de gebruikte pigmenten zijn anders. Een pigmentatieapparaat werkt met veel kortere en dunnere naalden dan wanneer je een tatoeage laat plaatsen. Het pigment wordt aangebracht in de opperhuid, terwijl de inkt bij een tatoeage veel dieper in de huid wordt aangebracht.

15. Hoe verzorg ik de huid die net met permanente make-up is behandeld?

Volg de verzorgingstips van de PMU-specialist zo goed mogelijk op. Dat houdt in dat je altijd eerst je handen wast voordat je de behandelde huid verzorgt. In de dagen na de behandeling herstelt de huid zich en daardoor kan mogelijk jeuk ontstaan. Vermijd krabben en wrijven altijd. Door krabben kan je de huid verder beschadigen waardoor het aangebrachte pigment verloren kan gaan. Het is mogelijk om de behandelde huid in te smeren met een bepaalde zalf. De PMU-specialist kan advies geven over de zalf en/of crème die je kunt gebruiken.

16. Wat moet ik nog weten over permanente make-up ogen en eyeliner?

Bereid jezelf altijd goed voor op een cosmetische behandeling. Je kunt veel over permanente make-up lezen in magazines, tijdschriften en online. Lees hoe anderen de behandeling hebben ervaren en welke resultaten er bereikt worden. Vraag bij meerdere aanbieders prijzen op en vergelijk deze met elkaar. Heb je voor jezelf een voorkeur voor een behandelaar? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek. Geadviseerd wordt om altijd naar meerdere intakegesprekken te gaan. Hierdoor krijg je vergelijkingsmateriaal. De ene behandelaar is niet de andere. Vaak heb je bij binnenkomst al een positief of juist negatief gevoel. Ga af op je eigen intuïtie en vaar niet blind op de mening van anderen. Permanente make-up aan laten brengen bij je ogen is een intensieve behandeling waarvoor de nodige ervaring is vereist. Je moet met vertrouwen en op ontspannen wijze in een behandelstoel plaats kunnen nemen. Alleen op deze manier worden de beste resultaten bereikt en heb je lang plezier van PMU die je laat aanbrengen.

17. Permanente make-up eyeliner is duur, is het de kostprijs waard?

Het laten aanbrengen van permanente eyeliner kost bij MHP Kliniek € 295. Vanaf het moment dat de permanente make-up is aangebracht, heb je op elk moment van de dag mooi gevormde eyeliner en make-up die goed zit. Permanente make-up is een vorm van investering die je in jezelf doet. Je bent dagelijks minder tijd kwijt met het aanbrengen en verzorgen van eyeliner en je hoeft jezelf geen zorgen te maken dat je make-up uitloopt tijdens het sporten of als je in een regenbui terecht komt.

18. Heeft het gebruik van bloedverdunners invloed op een PMU behandeling?

Bloedverdunners en permanente make-up gaan niet goed samen. Door de bloedverdunnende ingrediënten kan de huid het aangebrachte pigment minder goed vasthouden. In overleg met de behandelend PMU specialist wordt besproken wanneer je het gebruik van de bloedverdunners stopt voor de PMU behandeling. Dit is doorgaans 24 uur voor de behandeling. Ook de eerste 4 tot 8 uur na de behandeling wordt het gebruik van bloedverdunners niet aangeraden.

19. Ik ben bang dat mijn oog tijdens het aanbrengen van de PMU gaat trillen. Is dat een probleem?

Trillen van de ogen kun je niet tegen houden, je kunt er ook niets tegen doen. Tijdens het aanbrengen van de permanente eyeliner wordt je huid strak gehouden. Dit maakt dat het trillen afneemt. De ervaren PMU specialist heeft geen hinder van een oog dat trilt. Je hoeft jezelf geen zorgen te maken dat een trillend oog een nadelig effect heeft op het uiteindelijke resultaat, want dat is zeker niet het geval.

20. Kan ik mijn contactlenzen blijven dragen of is het gebruik van een bril beter?

Je kunt zonder problemen je contactlenzen na de behandeling dragen. Omdat de oogleden gevoelig zijn, is het dragen van een bril de eerste dagen na de PMU behandeling wellicht comfortabeler. Dit is echter een kwestie van vergelijken.

21. Kan ik ook een extra brede permanente eyeliner laten aanbrengen?

Permanente make-up die er natuurlijk uitziet geeft de mooiste resultaten. Hoe breed de eyeliner aangebracht kan worden, hangt af van je ogen. Niet alle ogen zijn geschikt voor een brede eyeliner. Permanente make-up blijft lang zitten en als je achteraf de breedte toch niet zo mooi vindt, word je nog lange tijd geconfronteerd met de resultaten.

22. Kan een permanente eyeliner aangebracht worden voordat ik een chemokuur moet ondergaan?

Ja, dat is zeker mogelijk. Het beste laat je de permanente make-up behandeling enige tijd voor de chemotherapie aanbrengen. De behandelde huid heeft dan voldoende tijd om te herstellen.

23. Laat ik mijn oogleden liften voor of na een PMU behandeling?

De beste en mooiste resultaten worden bereikt als je eerst de oogleden laat liften. Nadat je voldoende bent hersteld van de ingreep kun je permanente eyeliner aan laten brengen. De eyeliner kan dan optimaal op je ogen worden afgestemd.

24. Is het laten aanbrengen van permanente eyeliner in het buitenland goedkoper?

De prijzen voor permanente make-up behandelingen lopen uiteen, zowel in Nederland als bij buitenlandse aanbieders. Als je voor een PMU behandeling naar het buitenland wilt, omdat de tarieven daar lager liggen, let dan altijd op de reiskosten en de tijd die je kwijt bent met heen en weer reizen. Vaak ben je aan het einde van de rit niet of nauwelijks goedkoper uit dan wanneer je permanente make-up in Nederland laat aanbrengen.

25. Kan ik zelf de kleur van permanente eyeliner bepalen?

Permanente make-up pigmenten zijn divers qua kleur en mogelijkheden. Bij de meeste behandelingen stemt de ervaren PMU specialist de kleur in samenspraak met jou af. Permanente eyeliner wordt meestal in een zwarte pigment kleur aangebracht. Vraag jezelf af of je inderdaad een andere kleur wilt hebben. Het pigment blijft langere tijd zitten en tussentijds van kleur verwisselen is niet mogelijk.

26. Is het aanbrengen van permanente make-up eyeliner veilig?

Laat permanente make-up altijd aanbrengen door een ervaren en gekwalificeerde PMU specialist. Je kunt erop vertrouwen dat de behandeling dan wordt uitgevoerd met moderne, steriele apparatuur en bovendien in een hygiënische omgeving. Permanente make-up kent een kleine kans op bijwerkingen, die tot een minimum zijn te beperken als je de adviezen van de PMU specialist opvolgt.

27. Kan permanente make-up eyeliner ongedaan worden gemaakt?

Neem geen overhaaste beslissing om permanente eyeliner aan te laten brengen. De resultaten zijn langdurig en niet zomaar ongedaan te maken. Na verloop van enkele jaren vervaagt het aangebrachte pigment, waardoor je uiteindelijk niet meer ziet dat je PMU eyeliner hebt laten aanbrengen. Weglaseren van het pigment met behulp van een laserbehandeling is niet mogelijk, omdat de laser oogbeschadigingen zou kunnen veroorzaken.