Wanneer u per dag 100-150 haren verliest, dan is dat heel normaal en gezond. Dat is het niet wanneer u kale plekken op uw hoofd ziet ontstaan, steeds diepere inhammen krijgt of steeds meer van uw prachtige haardos verliest. Oorzaken voor haaruitval kunnen uiteenlopen. Zo kan er een vitaminetekort zijn opgetreden. Maar ook stress kan u haaruitval bezorgen of een jodiumtekort. Verder zal medicijngebruik of een crash-dieet de conditie van uw haar in de regel geen goed doen. Een ziekte of gifstoffen kunnen ook roet in het eten gooien. De lijst is hiermee niet volledig, want wat als blijkt dat ijzertekort haaruitval veroorzaakt bij u?

Wat ijzer is en ijzertekort doet bij haaruitval

Uw lichaam heeft voedingsstoffen nodig voor alle functies die uw lichaam helpen te functioneren. Voedingsstoffen geven u energie en houden u vitaal. Eén van die voedingsstoffen is ijzer. IJzer is een mineraal dat essentieel is voor de vorming van haem (rode bloedkleurstof) in de rode bloedcellen of erytrocyten. De rode bloedkleurstof transporteert zuurstof vanuit uw longen naar uw weefsels via uw bloed. IJzer komt in twee vormen in voedsel voor: als heemijzer in dierlijke producten en als non-heemijzer in plantaardige producten.

Wanneer u een ijzertekort heeft, vertraagt het transport van zuurstof via het bloed. Uw spieren zijn dan minder goed in staat om voldoende zuurstof vast te houden. Dat ijzertekort haaruitval met zich mee kan brengen, is een feit. U kunt dan last krijgen van verminderde haargroei of zelfs van kale plekken.

Hoe u erachter komt of u een ijzertekort heeft

Met een eenvoudig bloedonderzoek kan worden bepaald of u een tekort aan ijzer heeft. Bij de huisarts kunt u uw bloed eenvoudig laten prikken om de ijzerwaarde én de ferritinewaarde te laten bepalen. Ferritine is de ijzervoorraad die in uw lichaam wordt opgeslagen. Normaal bedraagt de ferritinewaarde 10 – 15 Ng/ml. Als het resultaat van de bloedprik aangeeft dat uw ijzerwaarde bijvoorbeeld wel binnen de daarvoor gestelde marges valt, maar uw ferritinewaarde laag blijkt te zijn, dan zou dit de oorzaak kunnen zijn van uw haaruitval.

Algemene tips bij ijzertekort haaruitval

Bij ijzertekort haaruitval? Is dit bij u aan de orde? Dan is gezond voedsel nemen en hierin voldoende variatie aanbrengen een eerste en heel belangrijke stap om dit tegen te gaan. Lever, vis en spinazie zijn bijvoorbeeld heel rijk aan ijzer. Als u last heeft van haaruitval en een licht ijzertekort heeft, kunt u extra ijzerrijk voedsel eten om het tekort terug te dringen en uw haar weer in goede conditie te brengen. Uw lichaam neemt ijzer makkelijker op als u bij elke maaltijd wat fruit of groente eet.
Is uw ijzertekort groter, dan kan uw huisarts u staalpillen of andere ijzerhoudende pillen adviseren om het ijzergehalte weer op peil te brengen. Hierdoor kunt u uw haaruitval een halt toeroepen en uw algehele haarconditie verbeteren. Goede pillen tegen ijzertekort kunt u aanschaffen via de Kliniekbemiddelaar. Hoe dat werkt?

De juiste behandeling bij ijzertekort haaruitval via de Kliniekbemiddelaar

Is uw conclusie na overleg met uw huisarts of dermatoloog dat ijzertekort haaruitval bij u veroorzaakt, dan bent u hier bij de Kliniekbemiddelaar aan het juiste adres voor een goede oplossing. U informeert de Kliniekbemiddelaar over de haartransplantatie behandeling die u wenst. De Kliniekbemiddelaar werkt samen met de beste Nederlandse klinieken en bemiddelt vervolgens bij hen voor u de scherpste prijs. Na uw aanvraag ontvangt u van ons binnen 3 werkdagen een persoonlijke haartransplantatie aanbieding met kortingen van 5-35%.