Hypothyreoïdie is een te traag werkende schildklier. Hypothyreoïdie is een veel voorkomende reden voor haaruitval: schildklier hormonen zijn immers belangrijk voor een groot aantal functies van het lichaam. Bij een tekort eraan gaan er allerlei dingen mis, zoals bijvoorbeeld haar dat uitvalt. Maar u kunt bijvoorbeeld ook last krijgen van vermoeidheid, opgezwollen enkels en oogleden, geheugenverlies of depressie.

Het is een sluimerend ziektebeeld dat vaak niet goed wordt opgemerkt, omdat de symptomen zo subtiel beginnen. Toch wordt geschat dat bijna 9% van de bevolking van Westerse landen geschat hypothyreoïdie of een voorstadium daarvan heeft. En meer dan een miljard mensen wereldwijd hebben jodiuminsufficiëntie, wat een grote oorzaak is van hypothyreoïdie. Wat kunt u doen aan haaruitval door een te traag werkende schildklier?

Haaruitval schildklier problemen voorkomen

Het belangrijkst is om de kans op ontwikkeling van hypothyreoïdie te voorkomen voordat u last krijgt van bijvoorbeeld haaruitval. Schildklier problemen door een gebrek aan jodium zijn makkelijk te voorkomen. Jodium komt van nature voor in bijvoorbeeld zeevis en eieren. Brood wordt vaak bereid met zout dat met jodium verrijkt is. Ook kunt u makkelijk zelf jodiumhoudend zout kopen om te gebruiken in uw dagelijkse maaltijden. Dat smaakt nagenoeg hetzelfde als normaal keukenzout. Maar sla hier niet in door: een teveel aan jodium is ook ongezond. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 150 microgram jodium tot u te nemen. Dat zijn ongeveer 6 boterhammen. Het is goed om te weten wat u eraan kunt doen, maar hoe komt u erachter dat het uw schildklier is die voor problemen zorgt?

Depressie, oedeem en haaruitval: schildklier problemen signaleren

Kropziekte, u kent deze naam misschien nog, alhoewel deze ziekte sinds de Tweede Wereldoorlog vrijwel niet meer voor komt. Het is de meest dramatische uitingsvorm van hypothyreoïdie, waarbij de schildklier (boven in uw hals) erg ver kan opzwellen.

De eerste symptomen en tekenen zijn zeer subtiel. Ze zijn meer merkbaar als een opeenstapeling van kleine symptomen, die afzonderlijk vaak weinig opvallen. Let u op bijvoorbeeld: een droge huid, vermoeidheid, kouwelijk zijn (vooral in vingertoppen en tenen), geheugen- en concentratieproblemen, opgezwollen oogleden en enkels, verstopping en haaruitval.

Schildklier problemen lijken hierdoor vaak op algemene ouderdomsverschijnselen, maar als u last heeft van meerdere van deze dingen is een bezoekje aan de huisarts aan te raden. De huisarts kan u medicijnen voorschrijven waarmee u de aandoening beter kunt controleren.

Last van haaruitval: schildklier speelt toch op

Veel mensen krijgen ondanks voorzorgsmaatregelen zoals hierboven genoemd toch last van haaruitval door schildklier problemen. Hier is echter zeker iets aan te doen. Het drinken van kleine hoeveelheden teunisbloemolie wordt vaak aangeraden. Daarnaast kunt u bij de Haarspecialist terecht voor een groot aantal producten om haaruitval tegen te gaan én om de effecten van haaruitval te verbergen.

  • Om te beginnen is er het Hair Vitals vitaminesupplement, dat u in één pilletje alle vitaminen en mineralen geeft die uw haar nodig heeft om optimaal te kunnen groeien.
  • De Spectral.RS lotion met Aminexil is één van de nieuwste middelen tegen haaruitval, die uw haargroei aanzienlijk vermeerdert.
  • De HairMax laserkam is een simpele borstel. Eenmaal aangeschaft is deze eenvoudig in gebruik. De low level laser modules die erin zitten, activeren uw haarzakjes en stimuleren de bloedsomloop in uw hoofdhuid. Deze laserkam werkt zo goed dat het wereldwijd gerenommeerde Time Magazine het in het jaar 2000 als ‘uitvinding van het jaar’ heeft aangewezen. Meer dan een decennium onderzoek heeft deze laserkam daarna nog verder verbeterd.

En als dit het allemaal toch niet is voor u? Wat blijft is haaruitval, schildklier problemen krijgt u ook niet onder controle. Dan kunt u er altijd voor kiezen om de tekenen van uw haaruitval te verbergen.
Dan zijn de Hair Building Fibers van Toppik bijvoorbeeld uitstekend in staat om uw haar vele malen voller en dikker te laten ogen, in slechts een handomdraai. De natuurlijke keratinevezels houden vast aan elke haar en laten uw haar er zo weer uitzien als toen u jong was.