Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen haargroeimiddelen voor vrouwen en haargroeimiddelen voor mannen.

Haarverlies is een groot probleem in de maatschappij. Niet voor niets loopt de markt voor pruiken en extensions zo goed. Vrouwen én mannen willen namelijk een mooie, volle haardos om mee te pronken. Haar verliezen en kaal worden gooien dan behoorlijk roet in het eten. Haaruitval bij vrouwen kan andere vormen aannemen dan bij mannen. Bovendien kunnen er ook andere factoren voor aan de basis liggen. Waardoor wordt haarverlies bij vrouwen veroorzaakt en is er een haargroeimiddel vrouwen op de markt verkrijgbaar?

Oorzaken voor haaruitval bij vrouwen

Haarverlies kan door vele factoren veroorzaakt worden. Bij ieder persoon is dit weer anders. Ook een combinatie van factoren is mogelijk.

Stress is bijvoorbeeld een zeer bekende oorzaak van veel aandoeningen en ziektes. Ook haaruitval kan door stress veroorzaakt of verergerd worden. Daarnaast is ook een ongezonde leefstijl slecht voor uw lichaam en heeft dit ook consequenties voor haargroei en haarverlies. Door voldoende gezond en gevarieerd te eten, kunt u ervoor zorgen dat -ook- uw haren de essentiële voedingsstoffen krijgen, om optimaal te kunnen groeien.

Ook erfelijke factoren en aanleg kunnen een rol spelen bij uw haarverlies. Als het gaat om haargroei en haarverlies, speelt het hormoon testosteron ook een rol. Zowel bij mannen als bij vrouwen kan uit testosteron het afgeleide hormoon dihydrotestosteron (DHT) ontstaan. Wanneer uw haarzakjes overgevoelig zijn voor DHT kan de levenscyclus van een haar verkort worden en kunnen de haren ook fragieler en dunner worden. Een bijzondere vorm van kaalheid kan door de haarziekte Alopecia Areata veroorzaakt. Het kenmerkt zich doordat kaalheid plots en zeer lokaal optreedt. Het kan een tijdelijk probleem zijn, maar het gebeurt regelmatig dat de haaruitval definitief is. Deze haarziekte is moeilijk te behandelen.

Welk haargroeimiddel vrouwen kunnen gebruiken?

Op de markt zijn een aantal haargroeimiddelen verkrijgbaar. Enkel Minoxidil is officieel als behandeling tegen haarverlies geregistreerd door het College. Dit betekent dat het College vindt dat de doeltreffendheid van dit middel afdoend wetenschappelijk bewezen is. Toch wil dit niet zeggen dat Minoxidil bij iedereen de haargroei weer stimuleert. Hetzelfde geldt voor de andere middelen: sommige vrouwen hebben er baat bij, bij anderen leiden ze niet tot een bevredigend resultaat. Over het algemeen geldt dat een haargroeimiddel vrouwen vooral preventief werkt. Dat wil zeggen dat ze het efficiëntst zijn wanneer u er vroeg bij bent. Een haargroeimiddel vrouwen kunt u bij een gespecialiseerde arts voorgeschreven krijgen.

Minoxidil, ook bekend als Rogaine, is hier een goed voorbeeld van. Dit is een lotion die tweemaal per dag op de hoofdhuid aangebracht wordt. Ook een bekend haargroeimiddel vrouwen is Ketoconazol. Dit is een synthetisch schimmelwerend geneesmiddel. Dit middel vindt u ook vaak in antiroos-shampoos terug. De anticonceptiepil Diane 35 kan ook als haargroeimiddel vrouwen aangewend worden. Het is echter een behoorlijk zwaar medicijn, dat cyproteronacetaat en ethinylestradiol bevat. Het gebruik van Diane 35 wordt steeds vaker afgeraden.

Het ligt dus aan uw situatie welk haargroeimiddel vrouwen geschikt voor u is. Raadpleeg uw dokter bij het bepalen van de juiste behandeling voor u. Heeft u een medicijnenbehandeling voorgeschreven gekregen en merkt u aanvankelijk dat u plots meer haren verliest? Dat kan! Deze periode van ‘shedding’ kan enkele dagen tot weken aanhouden.

Wat kan de MHP kliniek voor u betekenen?

De Kliniekbemiddelaar kan ervoor zorgen dat u tegen lage prijzen behandelingen kunt ondergaan bij diverse gerenommeerde klinieken. Dit kan bijvoorbeeld een haartransplantatie of medicatie zijn. De lage prijzen worden mogelijk gemaakt doordat de Kliniekbemiddelaar verschillende taken uit handen neemt van de klinieken. Voor meer informatie over dit onderwerp, zie de website van de Haarstichting.

Een van de redenen hiervoor is dat haaruitval bij mannen en vrouwen niet altijd door dezelfde aspecten worden veroorzaakt. Haaruitval bij mannen wordt bij het grootste percentage veroorzaakt door het hormoon DHT. Bij vrouwen kunnen verschillende aspecten haaruitval veroorzaken. We raden vrouwen daarom altijd aan eerst door de huisarts of dermatoloog uit te laten zoeken waardoor haaruitval precies veroorzaakt wordt.

Haargroeimiddelen vrouwen?

Steeds meer vrouwen krijgen haaruitval, ook wel alopecia genoemd. Deze haaruitval wordt, net als bij mannen, vaak ook veroorzaakt door het mannelijk hormoon testosteren of DHT. Er zijn door DS Laboratories speciaal haargroeimiddelen voor vrouwen ontwikkeld. Het is belangrijk dat er gezond wordt geleefd, dat vrouwen voldoende voedingsstoffen binnen krijgen en dat de haaruitval wordt tegengegaan door het gebruik van de juiste haargroeimiddelen.
Minoxidil en Nanoxidil worden vaak als eerste geprobeerd als haargroeimiddelen voor vrouwen. Deze producten kunnen goed worden gecombineerd met o.a. Revita shampoo, welke direct kan zorgen voor dikker en voller haar.
Haargroeimiddelen voor vrouwen kunnen soms de haaruitval stabiliseren en hergroei bevorderen. De haargroeimiddelen voor vrouwen kunnen ook worden gecombineerd met haarverdikkingsproducten. O.a. Toppik is een professioneel product dat binnen enkele seconden zorgt voor dikker en voller haar. Dit is bovendien een zeer veilig product, dat eenvoudig kan worden uitgespoeld en iedere dag opnieuw kan worden opgebracht.

Haargroeimiddelen voor vrouwen anders dan voor mannen

Haargroeimiddelen moeten altijd minimaal 6 maanden worden gebruikt om het resultaat te kunnen beoordelen.