Heeft u te maken met haarverlies? En vraagt u zich af hoe u dat een halt kunt toeroepen? Of liever nog, hoe u uw haargroei (opnieuw) kunt stimuleren? Heeft u dan al eens gedacht aan biotine? In dit artikel vertellen we u meer over hoe biotine haargroei kan bevorderen.
Hoe biotine haargroei bevordert
Biotine, ook wel bekend als vitamine B8 of vitamine H, is belangrijk voor het vrijmaken van energie uit eten. Het speelt een rol bij biochemische reacties in het lichaam en is een essentiële stimulator van de haargroei. Dit co-enzym is ook van belang voor gezonde huid en nagels.
Biotine zit onder meer in eieren, melk, noten, biergist, ongepelde rijst, vlees en vooral dan lever en nieren, en sla. Normaal komt een tekort aan biotine nauwelijks voor. Toch is een gebrek mogelijk door verkeerde of onevenwichtige voeding of een gebrekkige opname van biotine door de darm. Ook diabetes en de diverse, daarbij horende medicijnen en een zwangerschap kunnen ertoe leiden dat u te weinig biotine heeft.
Voor de meeste mensen die met biotine haargroei willen bevorderen is het onbegonnen werk om voldoende biotine uit de dagelijkse voeding te halen. Als u last heeft van haarverlies, komt er voor u al snel een goed biotine voedingssupplement aan te pas.
Biotine en (bij)werking
Om optimaal te werken, heeft u een dagelijkse hoeveelheid biotine nodig van circa 3 mg. U kunt gerust zijn: de inname van dit supplement heeft geen vervelende bijwerkingen en is voor de meeste mensen een goede aanvulling.
Naast dat biotine haargroei bevordert, heeft het immers nog andere positieve effecten. Voor diabetici helpt het bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel te verlagen. Overgewicht gaat het ook te lijf. Voorts zorgt biotine er ook voor dat u zich energiek en fit voelt en dat u zich beter kunt concentreren. Tot slot helpt biotine ook bij het behoud van een gezonde huid en slijmvliezen.
Biotine haargroei met Minoxidil: een nog beter resultaat
Wanneer u een efficiënter resultaat nastreeft, kan het een goede optie zijn om biotine supplementen te combineren met Minoxidil. De Amerikaanse voedselwarenautoriteit heeft er zijn goedkeuring aan gegeven.
Minoxidil vindt u in verschillende merkproducten, zoals Rogaine, Avogain, Mintop en Vanarex, terug. Minoxidil was oorspronkelijk effectief bij het verlagen van hoge bloeddruk. Het tegengaan van haarverlies was een fantastisch neveneffect dat bijna bij toeval ontdekt werd. Ook zagen de onderzoekers dat in sommige gevallen de haargroei toenam. Waardoor Minoxidil deze resultaten kan voorleggen, is niet precies geweten. Wellicht heeft het te maken met het feit dat Minoxidil de bloedvaten verwijdt, waardoor meer zuurstof en essentiële voedingsstoffen naar de haarfollikels getransporteerd kunnen worden.
Het is belangrijk dat de Minoxidil, meestal in lotionvorm verkrijgbaar, iedere dag wordt gebruikt, wil u blijvend resultaat bekomen. Jammer genoeg leidt Minoxidil niet bij iedereen tot een verbeterde haargroei. Bij vrouwen werkt een oplossing met een percentage van 2% minoxidil effectief, bij mannen is dat een percentage van 5%.
Andere manieren dan biotine haargroei?
Zorgt u trouwens sowieso al voor een goede bloedsomloop naar de haarzakjes? “Hoe doe ik dat?”, zult u nu denken? Dat is betrekkelijk eenvoudig. U bereikt dat enerzijds in slechts een kwartier per dag via het masseren van uw hoofdhuid. Anderzijds zal het innemen van 325 mg gingko biloba elke dag de circulatie op uw hoofdhuid sterk verbeteren. Medisch specialisten bevelen naast biotine haargroei ook extra vitamine B en C aan.
Aandoeningen waarbij biotine haargroei stimuleert
Wanneer zet u biotine als effectief middel in? Bijvoorbeeld als u roos heeft, of als de kwaliteit van uw haar is afgenomen. Ook bij Alopecia Areata (pleksgewijze kaalheid), Alopecia Androgenetica (erfelijke kaalheid) en Alopecia (Areata) Totalis (volledige kaalheid) heeft gebruik van biotine aantoonbaar effect. Hetzelfde geldt voor een droge, schilferende hoofdhuid. Het is zelfs indrukwekkend te noemen in hoeveel gevallen de haarstructuur er zichtbaar op vooruitgaat en hoezeer de haargroei versnelt. Voor meer informatie over dit onderwerp, zie de website van de Haarstichting.