Er zijn zoveel producten voor uw haar te krijgen, dat het soms moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien. Voor gezond en mooi haar is het van belang om de beste haarproducten te gebruiken. Op deze manier blijft uw haar mooi in model en in goede conditie.

Beste haarproducten: shampoo

Om uw haar in goede conditie te houden, is het van essentieel belang dat u de beste haarproducten gebruikt. Met ‘beste haarproducten’ bedoelen we producten van hoogwaardige kwaliteit en aangepast aan de specifieke behoeften van uw haar. Hetzelfde haarproduct leidt immers niet bij iedereen tot een goed resultaat. Dat komt omdat ieder mens weer een ander haartype heeft. Gebruik dus alleen producten die speciaal geschikt zijn voor uw haartype, anders kunt u uw haar beschadigen.

Shampoos zijn er in allerlei soorten en merken. Er zijn verschillende shampoos voor verschillende haartypen zoals:

 • Vet of steil haar. Een goede shampoo voor dit type haar is een zachte shampoo, die geschikt is voor dagelijks gebruik.
 • Droog haar. Kijk bij deze shampoo of er glycerine en collageen inzit. Deze stoffen zorgen ervoor dat uw haar voldoende gehydrateerd wordt.
 • Gekleurd of behandeld haar. Shampoos voor dit type haar bevatten -als het goed is- extracten en aminozuren. Gekleurd of behandeld haar is meestal beschadigd. Extracten en aminozuren helpen het haar om zich te herstellen.
 • Krullend haar. Deze shampoo heeft bestanddelen, die werken tegen pluizig haar.

Beste haarproducten: conditioner, natuurlijke oliën en moisturizer

Het is goed voor uw haar om elke keer dat u uw haar wast conditioner te gebruiken. Hoe u de conditioner gebruikt, hangt ervan af of u fijn of medium tot dik haar heeft.

Voor fijn haar helpt een behandeling met natuurlijke oliën. Dit doet u bij voorkeur voordat u uw haar wast. Laat uw haar na het wassen goed drogen. Breng de conditioner aan vanaf halverwege het haar tot de puntjes. Laat de conditioner een halve minuut intrekken.

Voor medium tot dik haar gebruikt u liefst eerst een moisturizer. Een moisturizer hydrateert en voedt het haar diepgaand. U kunt het beste een lichte conditioner gebruiken. Verdeel de conditioner over het hele haar en laat het zo’n 2 tot 3 minuten inwerken. Spoel de conditioner hierna weer goed uit.

Beste haarproducten: styling

Haarlak of haarspray wordt gebruikt om uw haar mee in model te brengen of te houden. Zorg dat u de bus op minstens 30 centimeter van uw haar af houdt. Een haarspray is niet geschikt voor fijn haar, omdat de spray het haar extra zwaar maakt. Kies er in de zomer voor om een haarspray met UV-filter te gebruiken. Op die manier beschermt u uw haar tegen de zon.

Een goede mousse is niet alleen bruikbaar om uw haar te stylen, maar zorgt ook voor stevigheid, extra verzorging en extra volume. Schudt de mousse goed voordat u hem gebruikt. Spuit een bolletje ervan op uw hand. Verdeel de mousse vervolgens goed over uw hele haar.

Haarserums zorgen voor extra glans. Er zijn echter ook serums die nog meer voordelen hebben. Veel serums helpen bijvoorbeeld ook uw haar te herstellen. Er zijn speciale serums die tegen pluis werken of die zorgen voor extra stevigheid. Ook zijn er serums die beschermen tegen de hitte van stylingapparaten, zoals föhn en stijl- of krultang.

Het haar is een belangrijk deel van iemands uiterlijk. U wilt het liefste natuurlijk mooi, vol, glanzend haar. Er zijn veel haarproducten die helpen om uw haar gezond te houden en te stylen of die haaruitval helpen tegengaan.

Haarproducten: haarverzorging

Goed verzorgd haar ziet er prachtig uit. Iedereen wil glanzend en vol haar. Er zijn heel veel haarproducten die uw droge en futloze haar er weer gezond en vitaal laten uitzien. De haarverzorgingsproducten zijn onderverdeeld in verschillende haartypes. Het is belangrijk om uit te vinden welk haartype u heeft, zodat u weet welk haarverzorgingsproduct goed is voor uw haar.

 • Droog haar heeft minder vocht en talg dan gewoon haar. Het voelt vaak ruw aan, heeft veel gespleten punten, breekt gemakkelijk af en ziet er dof uit. Gebruik een speciale shampoo en conditioner voor droog haar. Wekelijks uw haar verwennen met een oliebehandeling is een goede tip.
 • Ook beschadigd haar is droog en broos. Uw haar kan vanwege verschillende redenen schade oplopen. Droogt u uw haar vaak met een föhn of stijltang? Draagt u uw haar regelmatig strak getrokken in een staart en / of gebruikt u haarelastiekjes? De koude in de winter en de zon en het zee- en zwembadwater in de zomer kunnen het uw haar extra moeilijk maken. Tot slot kunnen behandelingen zoals haarkleuring, ontkleuring en permanent behoorlijk ingrijpend zijn voor uw haar. De haarproducten die beschadigd haar kunnen herstellen zijn speciale voedende shampoos en haarmaskers.
 • Als de talgklieren die uw haarwortel omgeven te veel talg produceren, heeft u last van vet haar. Ook voor vet haar zijn er speciale shampoos en conditioners. U kunt ook haarproducten gebruiken met essentiële oliën, die een kalmerende werking hebben.
 • Als de huidcellen op de hoofdhuid zich te snel vernieuwen, ontstaan er huidschilfers. Dit heet roos. Helaas is er geen permanente oplossing voor. Met een anti-roosshampoos met zinkformule is het probleem wel onder controle te houden. Wilt u volledig komaf maken met roos, dan is een medische behandeling noodzakelijk. Alleen een arts kan u bijvoorbeeld een shampoo op basis van teer, zink en selenium derivaten of hormoongels en –lotions met corticosteroïden voorschrijven.

In het algemeen is het aangewezen om uw haar met de juiste, aangepaste haarproducten te verzorgen. Op die manier kunt u uw haar gezond houden en grotere problemen voorkomen. Vet haar kan bijvoorbeeld echt problematisch worden, wanneer de overdreven talgproductie het groeiproces van uw haar gaat belemmeren. Wanneer uw hoofdhuid langdurig geïrriteerd is, kan dit haaruitval veroorzaken. Zo kan roos haaruitval versnellen, wanneer u last heeft van vette seborrhea (roos).

Haarproducten: haarstyling

Door uw haar te stylen, creëert u de look die u wenst. Maar veelvuldig stylen kan uw haar ook flink beschadigen. Kies daarom altijd voor goede hairstyling producten, die extra bescherming bieden tegen de hitte van de föhn en stylingapparaten, zoals stijl- en krultang.

 • Om een expressieve haarstijl te creëren kunt u het beste wax, klei, gel of cream gebruiken. Deze haarproducten zorgen ervoor dat uw haar aan elkaar gaat kleven. U kunt uw haar dan in de stijl die u wilt, vormen.
 • Haarspray brengt u aan op droog haar om uw kapsel mooi te fixeren. Kijk goed uit dat u de fles op minstens 30 centimeter van uw haar houdt. Haarspray zorgt er tevens voor dat het haar beschermd is tegen wind, zonneschijn en vocht. Het laat uw haar ook glanzen.
 • Een serum geeft uw haar een echte voedings- en glansboost. Sommige serums kunnen uw beschadigde haar herstellen en in goede conditie houden.

Haarproducten: haargroeimiddelen

Heeft u last van haaruitval? Er zijn verschillende haargroeimiddelen op de markt. Deze haarproducten werken vooral preventief tegen haaruitval. Hoe vroeger u er bij bent, hoe beter.

 • Minoxidil is een lotion die 2 keer per dag op de hoofdhuid aangebracht moet worden. Minoxidil is ook wel bekend onder de merknamen Rogaine / Regaine en Kirkland. Minoxidil kan ervoor zorgen dat haarverlies gestopt wordt en dat uw haar opnieuw begint aan te groeien. De behandeling heeft weinig bijwerkingen. Na ongeveer een jaar is het eindresultaat zichtbaar. Minoxidil werkt alleen als u het blijft gebruiken. Minoxidil is zonder recept in de apotheek of de drogist verkrijgbaar.
 • Finasteride is de werkzame stof in geneesmiddel zoals bijvoorbeeld Propecia en Proscar. Finasteride is, net als Duterastide, alleen geschikt voor mannen en enkel op voorschrift te krijgen. Finasteride en Dutasteride remmen het hormoon Dihydrotestosteron (DHT) af, dat verantwoordelijk is voor de mannelijke, erfelijke vorm van haaruitval (Alopecia Androgenetica). Finasteride en Dutasteride zijn in tabletvorm verkrijgbaar. Het moet 1 keer per dag worden ingenomen. Na drie tot zes maanden worden de resultaten zichtbaar. Ook hierbij geldt dat u de haargroeimiddelen moet blijven gebruiken, om blijvend resultaat te zien.